Яка ситуація в Херсоні зараз? / фото УНІАН

УНІАН розповідає, що відбувається в Херсоні, окупованому росіянами, в понеділок, 9 травня.

Онлайн-трансляція того, що відбувається в Херсоні та області:

21:01  На Херсонщині сьогодні російські військові влаштували святкування 9 травня. Місцевих жителів на заходах колаборантів було небагато. Основну частину учасників складали самі військові рф, призначені ними "так звані" керівники різних рівнів, та привезені з Криму особи.

Відео дня

20:45 Ракета з Херсона полетіла швидше у бік Миколаєва. Пролунав вибух у Миколаєві.

18:57 На Херсонщині російські військові разом з місцевими колаборантами провели так званий "День перемоги" для російських ЗМІ. Для цього вони привезли "активістів" з Криму. РФ продовжує проведення заходів адміністративно-поліцейського режиму на території міста та області - повідомляє оперативне командування "Південь".

18:16 Російські війська стягнули додаткові підрозділи артилерії на північ Кримського півострова для майбутніх боїв за Херсонську область, – речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:32 Поблизу села Гладківка третій день горить ліс. Через дим місцевим жителям важко дихати.

15:46 У Херсоні російські військові хочуть видати ув'язненим зброю та змусити їх воювати проти України.У слідчому ізоляторі та трьох в'язницях Херсона перебувають понад 2 тисячі ув'язнених.

15:16 Військові РФ продовжують обстрілювати з артилерійських систем, звільнені раніше від окупації, населені пункти Херсонщини - оперативне командування "Південь".

13:28 У Херсоні окупанти шукають покинуті квартири, щоб розселяти в них своїх військових та співробітників спецслужб – розвідка. Повідомляється, що загарбники намагаються наводити свій лад у тимчасово окупованому Херсоні. У місті збільшується кількість блокпостів та пересувних патрулів. А місцевих жителів при цьому переконують, що поступу з боку ЗСУ у напрямку Херсона не буде, і що потрібно прийняти нову реальність.

13:11 В тимчасово окупованому Херсоні військові РФ вимагають списки порожніх квартир від голів ОСББ мікрорайонів "Таврійський" та "Житлоселище". В цих квартирах росіяни хочуть розмістити військових та співробітників спецслужб - ГУ розвідки Міноборони України.

12:56 У Херсоні окупанти планують розміщувати своїх військових у покинутих квартирах, — розвідка "Від голів ОСББ мікрорайонів "Таврійський" та "Житлоселище" вимагаються списки порожніх квартир. В них планується розміщення російських військовослужбовців та співробітників спецслужб", — повідомляють в ГУР МО

12:44 У тимчасово окупованому Херсоні військові Росії хочуть дати ув'язненим зброю і змусити їх воювати проти ЗСУ. Таких ув'язнених у місті понад 2 тис. Про це повідомила уповноважена ВР України із прав людини Людмила Денісова на сторінці Facebook. "Російські військові хочуть їх ставити попереду своєї армії як гарматне м'ясо, щоб українській армії довелося стріляти у своїх людей", - написала омбудсменко. Також росіяни продовжують викрадати людей прямо посеред вулиці, зникають журналісти, люди з активною громадянською позицією. Людей кидають у спеціально створену тортуру. Денисова говорить про те, що вивезення врожаю з окупованих територій може вплинути на гуманітарну ситуацію в Україні.

12:01 У тимчасово окупованому Херсоні військові РФ хочуть дати ув’язненим зброю і змусити їх воювати з ЗСУ. Таких ув’язнених у місті понад 2 тис. - омбудсменка Людмила Денісова.

11:49 Україна – місце партизанської слави. Бійці Херсонського підпілля 1941-го вішали нацистів, а 2022-го почнемо вішати рашистів. І так буде з кожним окупантом української землі, шибениць вистачить на всіх російських загарбників. Херсонське підпілля міцніє та розвивається з кожним днем. Тобі не допоможуть нові блокпости, ні патрулі, ні адресна робота. Наші патріоти скрізь, наші руки завжди готові затягнути петлю на шиї.

11:32 На Херсонщині продовжують горіти ліси. Для гасіння пожеж у Геройському і Іванівському лісництвах вдалося знайти 200 літрів дизпалива та 100 літрів бензину, - голова Чулаківської ТГ Олександр Мусієнко.

11:18 На Херсонщині сьогодні російські військові та їх посіпаки влаштували святкування 9 травня. В містах та селищах відбулися заходи: мітинги, покладання квітів, концерти, каша. Місцевих жителів на них було небагато. Основну частину учасників складали самі військові РФ, колаборанти, яких призначили керівниками різних рівнів, та привезені з Криму особи. Все для того, аби відзняти картинку для російських ЗМІ, повідомляють очевидці.

10:41 У Херсоні військові РФ влаштували святкування 9 травня. У парку Слави зібрали невелику купку людей з червоними прапорами. Все знімають на відео для російських ЗМІ. Раніше повідомлялось, що для цього привезуть людей з Криму. Відео: телеграм-канал "Херсон сьогодні"

10:05 У Новій Каховці військові РФ теж організували святкування 9 травня. Зібрання було нечисельним. Фото: Новокаховська правда.

9:11 На Південнобузькому напрямку військові РФ активних бойових дій не вели. Зосередилися на обстрілах позицій підрозділів військ ЗСУ із застосуванням наявних засобів артилерії, у тому числі реактивних систем залпового вогню - Генштаб ЗСУ.

4:36 Радник голови Офісу президента України Олексій Арестович зазначив, що в Україні відбуваються ще "чотири Бучі", дві з яких на херсонському напрямку.

"Масові згвалтування, вбивства дітей, старих людей, розстріли мирних жителів тощо. Про яке "братство" ми можемо поки що говорити? Це справа... навіть якщо й буде відновлення відносин - все-таки ми є сусідами - це дуже віддалена історія. А зараз наше завдання – вижити", - підсумував Арестович.

Нагадаємо, російські війська вранці 24 лютого почали повномасштабне вторгнення в Україну.

Спочатку противник скидав бомби на військові об'єкти, а потім атакував і мирне населення в низці населених пунктів. Деякі села та міста ворог тимчасово окупував.

Вас також можуть зацікавити новини: