Яка ситуація в Одесі сьогодні? / фото прес-центр Сил оборони та охорони півдня

Почалася нова доба протистояння російським загарбникам. Одеса й область зазнавали атак ворога не раз.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Одесі та області в п'ятницю, 13 травня:

21:42 На війну в Україні готуються відправляти "московських мажорів" – голова Одеської ОВД.

21:39 Відомі дати проведення національного мультипредметного тесту, який цього року замінить ЗНО. За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, календар сесій затверджено таким:

 Основна: 18 липня-10 серпня.

 Додаткова: 16-20 серпня.

 Спеціальна: 12-16 вересня.

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

20:00 В Арцизі (Одеська область), який після ракетного обстрілу було знеструмлено майже тиждень, сьогодні з'явилася електрика - про це повідомив мер міста.

19:53 В одному з районів Одеської області запустили підстанцію, яка була пошкоджена під час обстрілу з боку рф – начальник ОВА Максим Марченко.

19:14 Одеські військові знайшли дві стародавні амфори. Їх передали до музею НАН України. За словами археолога, на місці знахідки могло існувати давньогрецьке поселення. Приблизний рік виготовлення та використання амфор – четверте-п'яте сторіччя до н.е.

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

18:31 В Одесі очікується гроза. Під час грози шквал вітру 15-20 м/с.

17:38 У невизнаному Придністров'ї зафіксували спроби підпалити військкомат у Тирасполі та атакувати нафтобазу, аби згодом звинуватити Україну у зазіханні на територію "ПМР" – офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров. Склад кораблів РФ в Чорному морі не змінюється, залишається загроза ракетних ударів. Військові ЗСУ продовжують стежити за активністю російських військ навколо острова Зміїний.

16:28 Станом на 13 травня 2022 року на Одещині відкриті 17 дитячих садків. Їх відвідують 450 дітей. Також 40 закладів регіону працюють дистанційно. Вихователі виходять на зв'язок з дітьми, проводять розвиваючі та спортивні заняття.

15:45 Керівника медзакладу на Одещині підозрюють у розтраті коштів, виділених на боротьбу з COVID-19. За даними слідства, посадовець без проведення тендеру уклав угоду про закупівлю респіраторних масок за завищеною ціною на понад 80%.

13:42 50 дітей із багатодітних сімей вирушать до Генуї. Проводити одеситів приїхав мер Одеси Геннадій Труханов. "Ми взаємодіємо з муніципалітетом нашого міста-побратима Генуя, який із перших днів війни допомагає нам гуманітарною допомогою. Сьогодні вони готові прийняти наші багатодітні сім'ї, які будуть там у безпеці", - розповів Труханов. Міський голова подякував керівництву Генуї, а також Амбасадору Одеси в Італії Аттіліо Малліані, який займався організацією переїзду одеських сімей до Генуї.

12:40 На Алеї Слави в Одесі закрили чорною плівкою монумент з написом "Місто–герой Москва".

12:30 Поїзди з Одеси 13 травня 🔷15:00 26/25 Одеса-Головна – Рахів 🔷18:22 35/36 Хмельницький – Жмеринка 🔷21:31 12/11 Одеса-Головна – Львів 🔷22:03 106/105 Одеса-Головна – Київ-Пас. На всіх маршрутах працює 102 одиниці громадського електричного транспорту, а саме 59 трамваїв та 43 тролейбуси. Час роботи – з 5.30 до 21.00. Трамвайний маршрут #13 тимчасово не працює.

12:10 Представники Служби Безпеки України затримали в Одесі групу людей, які, за даними слідства, залякували місцевих мешканців та "вибивали" гроші з підприємців. Фото: СБУ

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

10:53 Короткий звіт роботи патрульних поліцейських за добу.

10:39 Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки потрібно — Кирило Буданов. Начальник ГУР МО України заявив, що острів має стратегічне значення як для України, так і для російських окупантів, оскільки дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні України. Також острів Зміїний стратегічно важливий з погляду можливості висадки росією тактичного морського десанту.

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

9:56 У когось ранок справді добрий. Директор Одеського зоопарку показав відео з ведмедиком, що купається. "Їм ситно, купаюся, живу поволі. Коротше, товариші, життя хороше!" - Написав Ігор Бєляков. Заздримо цьому клишоногому.

9:50 Одне з підприємств міста, де знаходиться гучномовець сигналу тривоги, здійснює ремонт відповідного обладнання. Одиночні звуки сирени, які ви можете почути найближчим часом – перевірка роботи гучномовця.

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

9:32 Інститут вивчення війни публікує висновки щодо перебігу бойових дій станом на вечір 12 травня. Серед іншого: сили РФ зміцнюють свої позиції на острові Зміїний, щоб заблокувати українські морські комунікації та можливості у північно-західній частині Чорного моря на підступах до Одеси.

Одеса сьогодні, 13 травня: що зараз відбувається в місті та області

02:28 На Одещині ворог продовжує розхитувати ситуацію навколо прокладання сухопутного коридору від Криму до Придністров’я.

"Корабельне угруповання в Чорному морі складає 4 кораблі та 2 підводних човни, що несуть понад 30 крилатих ракет типу "Калібр". Тож загроза ракетних ударів як по півдню, так і по всій території України залишається актуальною", - поінформували в командуванні.

00:19 У центрі Одеси внаслідок ракетного обстрілу постраждав Воронцовський палац – пам'ятник архітектури національного значення. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна та елементи ліпнини.

Мер міста Геннадій Труханов просить ЮНЕСКО включити місто до списку Світової спадщини, щоб урятувати архітектурні шедеври.

Раніше в Національній поліції показали, як правоохоронці рятували людей з-під завалів в Одеській області після обстрілів РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: