Україна готується до передачі винищувачів F-16 / фото US Air Force

Передача західних винищувачів F-16 Україні залежить далеко не тільки від навчання пілотів, пояснив експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко, передає 24 канал.

Як зазначив експерт, Україна має навчитися швидко і правильно обслуговувати літаки та ефективно використовувати їх на фронті. Тому для початку ЗСУ буде достатньо кількох західних винищувачів.

"Потім, коли ми вже матимемо невеликий досвід, то зможемо приймати набагато більшу кількість цих літаків", - вважає Жовтенко.

Він акцентував, що терміни постачання в Україну літаків, зокрема, залежать від підготовки інженерів і техніків, які обслуговуватимуть і ремонтуватимуть винищувачі, а найголовніше - здійснюватимуть ремонт після виконання бойових операцій. Вкрай важливо, щоб Україна мала можливість самостійно обслуговувати винищувачі. Також зазначається, що не менш важливим є стан готовності військових аеродромів, де базуватимуться F-16.

F-16 для України - актуальне

Нагадаємо, українські льотчики вже відпрацьовують тактичні прийоми на F-16, зокрема завдання ударів по різних цілях.

"Перехід на F-16 не може бути швидким як нам би того не хотілося. І так, близько півроку, це максимально короткий термін, за який можна перенавчити і льотний склад, і наземний персонал. Взагалі програма підготовки на F-16 мінімальна - це 2 роки". - заявили у ЗС ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: