Російський генерал Суровікін керує війною в Україні / Скріншот

Генерал Сергій Володимирович Суровікін - символ російської армії. Він жорстокий і, виконуючи наказ, за ціною не постоїть. Біографія цього офіцера - скандали, насильства і тисячі смертей. Але за вірність господареві цей герой Росії замість покарання отримує нові військові звання.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, Суровікіна за норовистість характеру тримають на других ролях й випускають на арену там, де близько поразка. Тепер - в Україні. Він - командувач угруповання російських військ "Південь". 

Його бойовий шлях починається з Афганістану, а перша нагорода на кітелі Суровікіна з'являється в 1989-му. Тоді його героїзм оцінили: на навчаннях, де у БМП з повним боєкомплектом загорівся двигун, він висадив екіпаж, а сам кинувся в охоплену вогнем машину.

Під час серпневого путчу в 1991 році військові відкрили вогонь - двоє загиблих і ще один мітингувальник був розчавлений бронетехнікою. 24-річний командир Сергій Суровікін 7 місяців буде під вартою, але - дивовижний факт - його не просто виправдають, посилаючись на виконання наказу, а підвищать у званні.

До 20-річчя путчу, незважаючи на протести солдатських матерів, саме Суровікіна запросять реформувати армію, він стане біля витоків військової поліції. А ще через десять років, до 30-річчя серпневих подій, виконавчому воєначальнику присвоять нове звання - генерал армії.

На рахунку Суровікіна маса скандалів. У 1995-му за незаконний збут зброї йому дають рік умовно, але пізніше реабілітують. У 2004-му Суровікіна звинуватять у побитті з політичних мотивів полковника Цибова, але пізніше потерпілий забирає свою заяву. Але в той же рік в кабінеті Суровікіна і в його присутності застрелиться заступник командира дивізії з озброєння полковник Штокал. Але справу зам'яли, воєначальник не просто не потрапляє за грати, його кар'єра робить запаморочливий кульбіт.

На рахунку Суровікіна - війни РФ в Таджикистані, на Кавказі і в Сирії. З останньої він привіз не тільки звання героя Росії, але і прізвисько "Армагеддон". 

Подейкують, що після свого призначення командувачем угрупування "Південь" Суровікін зажадав працевлаштувати свого близького друга, генерала Олександра Лапіна, який тепер очолює угруповання "Центр". Перше, що вони зробили, - налагодили логістику російських військ і запекло атакували українські позиції на Луганщині.

Нагадаємо, за захоплення Лисичанська відповідали командувач Центрального військового округу РФ генерал-полковник Олександр Лапін і командувач повітряно-космічних сил країни-агресора генерал армії Сергій Суровікін, він також керує південною групою військ окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини: