Військовослужбовиця Ганна Васик пояснила, чому не варто боятися повістки до армії / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб ЗСУ

Через високий рівень страху у суспільстві чимало українців ототожнюють армію з автоматичною смертю. Але слід розуміти, що служба у кожного різна, і не кожний мобілізований - це штурмових чи штурмовичка на фронті.

Про це заявила військовослужбовиця Ганна Васик. В інтерв'ю "Суспільному" вона пояснила, як може виглядати служба захисника батьківщини, і як перестати боятися повістки. 

"Весь той рівень страху, який ми маємо в суспільстві, пов'язаний з уявленням про те, що військо, армія нібито тотожні до смерті. Що нібито як тільки ти йдеш в армію, ти або відразу, або через короткий час загинеш", - акцентувала вона.

Відео дня

Повертаючись до теми, що не кожний мобілізований - це піхота, військова навела свій аргумент. Вона нагадала, що зараз зі 62-ох тисяч жінок, які служать у Силах оборони, лише 5 тисяч - безпосередні учасники бойових дій.

Ганна також зачепила проблемну тему ротацій на службі. Відсутність чіткої системи - також один з факторів, що лякає суспільство. Коли Росія почала повномасштабне вторгнення, чимало людей цивільних професій взяли зброю та пішли до армії. І зараз вони досі там, застрягли на фронті, тоді як системі вони потрібні на інших місцях як фахівці, вважає військова. 

"Системі потрібні ці фахівці - HR-и, IT-ці, управлінці. Важливо зараз цих людей висмикнути з окопів. Вони вже своє відвоювали в активних бойових діях. І допоки в них не потекли соплі і слюні від шостої контузії, треба хоча б на моменті четвертої-п'ятої їх звідти забрати і поставити на тилові посади виконувати необхідну роботу", - заявила Васик.

Вона вважає, якщо держава належним чином урегулює згадані процеси, люди стануть менш переляканими, а Україна побачить - в неї є вихід.

Військова закликала українців до мужності, адже Україною шириться страх

Нещодавно аналогічну тему зачепила військова штурмової роти 47-ї ОМБр "Маґура" Олена Риж. Вона заявила, що наразі у суспільстві немає "втоми" через війну, як чимало з нас вважає. Вірніше, це не причина "провалу" мобілізації.

Українці просто бояться, серед людей гуляє страх через нерозуміння ситуації, можливої втрати життя, якщо опинишся у війську тощо. "Страх бути мобілізованим. Страх, якщо жінка, що буде мобілізований чоловік. Цих страхів багато і люди не вміють з ними працювати", - вважає Риж.

Вона також акцентувала на тому, що мобілізація в армію не означає, що чоловіка зроблять піхотою. Є багато інших важливих призначень. Українці мають пропрацювати свій страх, емоції, не звинувачувати когось, а мати мужність визнати слабкості перед собою.

Вас також можуть зацікавити новини: