Міст через Чонгар на адмінкордоні з Кримом / скріншот

Народний депутат, член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Сергій Рахманін вважає, що мости через Чонгар не були розміновані на момент повномасштабного вторгнення РФ. Втім, за його словами, через паніку їх не підірвали.

Таку думку нардеп висловив у коментарі "Апострофу".

Відео дня

"По-перше, не факт, що мости були розміновані. Я думаю, що, швидше за все - це моє припущення - вони були заміновані, просто вони не були підірвані. Друге: я думаю, що тут не стільки спрацювала зрада, скільки банальна паніка. Та інформація, яка у мене є, свідчить про те, що напевно були якісь колаборанти, були законсервовані агенти, що сприяли швидкому просуванню росіян. Але насправді я думаю, що більшою мірою там спрацювала банальна паніка", - підкреслив він.

За словами депутата, паніка тоді була масштабною та охоплювала держструктури, які повинні були виконувати свої обов'язки та відповідальні завдання в Херсонській області. У швидкому захопленні Херсона, додає він, зіграли роль не тільки спірні дії місцевої СБУ.

"Я зараз не говорю про звинувачення, але питання є, і цих питань дуже багато. Тому коли все зводиться до питання, що СБУ зрадили чи ні, там питання практично до всіх", - зазначив він.

Рахманін констатував, що розслідувати цю ситуацію складно в тому числі через часткову окупацію півдня України.

Швидка окупація Херсонської області

Нагадаємо, Херсон і більша частина області тривалий час перебувають під російською окупацією. Агресор періодично заявляє про намір провести там "референдум", а також проводить репресії проти мирного населення. Водночас жителі міста і області намагаються протистояти російським військовим, всіляко натякаючи, що їм там не раді.

Раніше міський голова Херсона ігор Колихаєв, коментуючи швидку окупацію міста, заявив, що з незрозумілих причин заздалегідь був розмінований не тільки Кримський перешийок, але і ряд мостів і Північно-Кримський канал. Окремо він згадав про Антонівський міст, який, на його думку, мав бути підірваний. Через нього, заявляв Колихаєв, ворог перекидав військову техніку РФ з окупованого Криму вглиб Херсонської області.

Після цього в Генштабі ЗСУ відреагували на цю інформацію, запевнивши, що міст через Чонгар був замінований

Сам Арестович раніше, коментуючи швидку окупацію Херсона, пояснив це коротко: "Про*бали".