Генерал Маломуж пояснив, як боротися з російським терором / колаж УНІАН, фото УНІАН, wikipedia.org

Щоб надійно захистити Україну від масованих повітряних атак з боку Росії, недостатньо тільки посилювати власну систему ППО. Потрібно також завдавати ударів по пускових установках і аеродромах росіян. Про це в інтерв'ю OBOZ.UA розповів екс-голова Служби зовнішньої розвідки України (у 2005-2010 роках), генерал армії Микола Маломуж.

Він зазначив, що Україні потрібні не тільки додаткові установки ППО, а й допоміжні системи – зокрема, радіолокаційне обладнання, яке здатне дезорієнтувати ракети і безпілотники-камікадзе. 

"Друге - звичайно, необхідно завдавати ударів по конкретних точках пуску, розташованих в Криму і прифронтовій зоні, де розміщені С-300 і С-400, а також по конкретних військових об'єктах в Росії, де розміщені військові аеродроми і літаки", – підкреслив Маломуж.

Відео дня

Третім важливим елементом у протидії російським повітряним нальотам на Україну генерал вважає "відповідну реакцію" світової спільноти після кожної такої масованої атаки.

"Відповідні глобальні дії повинні бути дуже активними. Причому саме Україна має бути ініціатором таких дій. Зокрема, необхідно скликати Радбез ООН і позачергову Генасамблею ООН і ставити питання про теракти такого масштабу. Це вже світовий формат терору. Щоб країни, які є партнерами Росії, зокрема Китай, Індія, Бразилія, Туреччина, різко виступили проти режиму в Росії. Це один з факторів політичного тиску", – підкреслив Маломуж.

На його думку, Європейський Союз, НАТО та інші структури теж повинні адекватно реагувати на російські масовані атаки – в тому числі новими поставками зброї, матеріально-технічною та фінансовою допомогою. 

Масовані ракетні удари по Україні

Як писав УНІАН, після багатомісячної паузи Росія відновила масовані повітряні удари по Україні із застосуванням багатьох десятків ракет і дронів за раз. Перша така атака відбулася 29 грудня, коли агресор запустив за один день 158 ракет різних типів і дронів-камікадзе.

У наступні дні Росія продовжила повітряний терор України. Друга особливо масова атака відбулася 2 січня, коли українській ППО вдалося збити 72 з 99 крилатих ракет і 35 з 35 дронів-камікадзе, запущених агресором.

Вас також можуть зацікавити новини: