Вже кілька в'язнів звернулися до військових / фото: hromadske

Російські окупанти під час відступу з Херсона випустили на волю усіх ув'язнених з місцевого СІЗО. Втекла також "адміністрація" ізолятора.

Як повідомляє hromadske, українські військові знайшли справи 457 засуджених, з них 15 - до довічного позбавлення волі. 

Ув'язнені відбували терміни в різних колоніях і тимчасово опинилися в Херсонському СІЗО. 

Відео дня

Повідомляється, що вже кілька в'язнів звернулися до військових, серед них один довічно засуджений. Місцеперебування решти зеків невідоме. 

Також ЗСУ виявили 59 справ проти місцевих мешканців, яких затримували окупанти. Усіх забрали з собою під час відступу - імовірно, до Криму. 

Звільнення Херсона і провал Путіна у війні проти України

Херсон потрапив під окупацію російських військ у лютому 2022 року. Протягом цього часу ворог займався мародерством, пошуками і тортурами цивільних, вбивством активістів і депортацією населення.

Восени у зв'язку з деградацією оборонного потенціалу російські війська були змушені покинути правий берег Херсонської області, залишивши, в тому числі, обласний центр.

Західні аналітики погоджуються, що втрата Херсона стала для Путіна найбільшою військовою поразкою після того, як ЗС РФ пішли з ганьбою з-під Києва навесні 2022 року.

Ризик втратити південь розколює Кремль зсередини і зміцнює вплив "вагнерівського" ватажка Пригожина, відзначають в Інституті вивчення війни.

Становище Путіна також підірвала часткова мобілізація. Відправка на передову непідготовлених бійців застопорила просування російської армії, яке і без того було дуже повільним, і посилила критику і так незадоволених ходом "спецоперації" російських "націоналістів". 

На тлі краху на полі бою Кремль відновив спроби почати з Україною переговори, проте в черговий раз в ультимативній формі. 

Вас також можуть зацікавити новини: