Особу окупанта встановили / Скріншот

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся в ООН через демонстрацію Росією "останків" українських військових.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Напередодні в мережі з’явилося відео виступу російського окупанта, який жартував над вбивствами українців, тримаючи у руках людський череп.

Відео дня

Чоловік заявив, що цей череп був нібито знайдений біля "Азовсталі" та належить одному з полеглих захисників Маріуполя: "Україна має бути деукраїнізована. Руські землі "Малоросії" мають бути повернуті назад. Ми воюємо не з людьми. Ми воюємо з ідеєю".

Згодом встановили особу росіянина – Ігор Мангушев з Москви.

Своєю чергою, Лубінець констатував, що Росія через свою пропаганду продовжує дегуманізувати українців, виправдовуючи масові вбивства цивільних і руйнування населених пунктів.

"Демонстрація "останків" загиблих захисників Маріуполя стала приводом для "стендапу на військову тематику". Єдиною метою таких дій Росії є чергове спричинення болю родичам загиблих і зниклих", - сказав він.

Омбудсмен вказав на те, що тіла загиблих заслуговують на шанобливе ставлення незалежно від того, йдеться про військових чи мирних жителів: "Останки невідомих осіб мають бути ідентифіковані. Повага до померлих – це не просто гуманізм і турбота про близьких загиблих. Це міжнародні стандарти, виконання яких гарантує, що загиблі не будуть поповнювати перелік зниклих безвісти".

Лубінець вже повідомив про публікацію Керівника групи із встановлення фактів Слідчої комісії ООН щодо України Оле Солванга та планує звернутися до Офісу Генерального прокурора.

Війна в Україні: актуальні дані

Російські війська зосередилися на захопленні Донбасу. Як повідомляв Генштаб ЗСУ вранці, 28 серпня, ЗСУ зупинили наступ окупантів на Слов'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Напередодні стало відомо про перекидання в Україну добровольчих батальйонів третього армійського корпусу. Таким чином, Путін намагатиметься відновити наступ на Донецькому напрямку, де просування противника застопорилось, а частину кинути на південь в очікуванні контрнаступу ЗСУ.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни сумніваються, що нові добровольчі батальйони переламають хід війни і якось суттєво вплинуть на існуючу ситуацію.

Наразі, на думку аналітиків, у Росії немає сил штурмувати українські позиції в Херсонській області – наступальний ресурс РФ "деградував".

З початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили вже 46 750 окупантів і тисячі одиниць ворожої техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: