Система залпового вогню Торнадо / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Армія РФ у війні проти України активно застосовує нове озброєння, зокрема і артилерійські системи 122-мм "Торнадо-Г" та 300-мм "Торнадо-С". Їх використання було помічено при обстрілі міст та селищ, зокрема біля Києва у Харкові, у Донецькій та Дніпропетровській областях.

Але насправді і "Торнадо-Г" і "Торнадо-С" не є новітніми реактивними системами, це лише модернізація відомих "Град" та "Смерч" шляхом цифровізації та автоматизації управління, а також інтеграції нових реактивних снарядів та ракет з коригуванням польоту. Тобто візуально пускові  "Торнадо-Г" та "Торнадо-С" від "Граду" та "Смерча" відрізнити вкрай важко.

Система залпового вогню Торнадо / Міноборони Російської Федерації / Facebook

"Торнадо-Г"

Модернізація "Граду" шляхом автоматизації з’явилась в армії РФ ще у 2012 році. Простою мовою до РСЗВ була додана система навігації з можливістю точної прив’язки до місцевості та електронна мапа-планшет на яку могли приходити вогневі задачі та готові дані для стрільби. Все це значно скорочує час на відкриття вогню та зменшило екіпаж з трьох до двох осіб.

Відео дня

Також спеціально для "Торнадо-Г" були розроблені нові 122-мм реактивні снаряди з більшою дальністю польоту, яка зросла у 1,5-2 рази. Зокрема, якщо стандартним для "Града" 9М22У можливо поцілити максимум на 20,4 км, то "Торнадо-Г" здатний вести вогонь снарядами 9М521 вже на відстань до 40 км.

Система залпового вогню Торнадо / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Також в арсеналі "Торнадо-Г" з’явились касетні снаряди 9М217 та 9М218 з кумулятивними елементами якими можливо вести вогонь на 30 км. А найбільш екзотичним є реактивний снаряд 9М539, який призначений для використання в умовах гірської місцевості та ураження противника на зворотних схилах та в ущелинах. Для цього реактивний снаряд 9М539 оснащений парашутом, який спускає осколково-фугасну частину вертикально вниз.   

За даними авторитетного видання Military Balance, в армії РФ нараховувалось понад 180 одиниць "Торнадо-Г".

Щодо вартості, то, за інформацією профільного російського видання, ціна "Торнадо-Г" у 2015 році становила 32 млн рублів. Але, скоріш за все під цією цифрою мається на увазі модернізація старого "Града". 

Характеристики "Торнадо-Г"

  • Калібр: 122 мм
  • Кількість напрямних: 40 (для машини 9К51М)
  • Дальність пострілу: 40 км (для снаряда 9М521)
  • Вага снаряда 9М22У: 66 кг
Система залпового вогню Торнадо / Міноборони Російської Федерації / Facebook

    "Торнадо-С"

    Аналогічну модернізацію в армії РФ пройшла і радянська РСЗВ "Смерч" калібром 300-мм. Використання "Торнадо-С" було помічено у Донецькій та Дніпропетровських областях.

    Державні випробування "Торнадо-С" завершив у 2017 році та у кількості понад 20 одиниць, за даними Military Balance, вони поставлені в армію РФ. Орієнтовна вартість "Торнадо-С" може складати, за даними російських ЗМІ з посиланням на власні джерела, 6-7 млрд рублів за 20 машин станом на 2019 рік.

    Система залпового вогню Торнадо - С / Міноборони Російської Федерації / Facebook

    Водночас слід зазначити, що "Торнадо-С" це все-таки комплекс, який складається з пускових та транспортно-заряджальної, а також командно-штабної машини.

    Також в нього інтегровано нові керовані реактивні снаряди: 9М542, 9М544 та 9М549. Снаряд 9М542 має відокремлювальну осколково-фугасну частину. 9М544 - це касетний боєприпас з кумулятивно-уламковими елементами. 9М549 - касетний з уламковими елементами. 

    Снаряд системи залпового вогню Торнадо / missileryinfo

    Всі вони отримали збільшену до 120 км дальність та можливість коригувати траєкторію польоту завдяки рульовим поверхням, які розташовані одразу за головним обтічником. Для навігації вони використовують комбіноване рішення з інерціальною та супутниковою системами. Розробник підкреслює, що у кожну ракету може бути складена своя програма польоту. 

    Характеристика "Торнадо-С"

    • Калібр: 300 мм
    • Кількість напрямних: 12 (для машини 9А54)
    • Дальність пострілу: 1200 км (для снаряда 9М542)
    • Вага снаряда 9М22У: 828 кг

    Вас також можуть зацікавити: