Дикий попередив, що новий наступ РФ може стати можливим у серпні-вересні / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий відповів, чи може у російських загарбників з'явитися можливість піти у наступ на міста Харків і Суми.

Це питання Дикий прокоментував в рамках спілкування на YouTube-каналі видання "Фокус". Він дав невтішний прогноз українцям.

"В них будуть такі можливості. Хороша новина - не зараз. Той контингент, який воює проти нас зараз, нездатний не те що ходити на Харків, я сильно не впевнений, що вони здатні навіть Куп'янськ посилити, який однозначно входив в їхню програму-мінімум на цей сезон. І таке враження, що вже навіть ця програма їм не по зубам", - сказав Дикий.

Він додав, що це не значить, що окупанти вже зупинились.

"На жаль, ні. Фронт ще прогинається. Вони його протискають. Але протискають дуже повільно, з дуже великим втратами, і я цілком згодний з оцінкою Кирила Буданова, що, у принципі, їхній наступальний потенціал буде ще до середини квітня максимум. Просто через ту кількість втрат, яку вони несуть, і через те поповнення, яке у них не відбувається", - додав Дикий.

При цьому, він не може сказати, що харків'янам можна бути спокійними - їхнє місто росіяни постійно обстрілюють.

На його переконання, у найближчі місяці наступу на Харків з боку загарбників не буде.

"Те саме стосується, до речі, й Сум. На жаль, страшні бомбардування авіацією, але наступати на місто просто нікому. От ФАБи, КАБи є, а бурятів в достатній кількості немає", - сказав Дикий.

Водночас експерт нагадав, що у росіян є великий мобілізаційний резерв і мобілізація в Росії ніколи не припинялася. За його словами, після імітації виборів диктатора Володимира Путіна в Росії можуть мобілізувати ще 300 тисяч на війну проти України.

"300 тисяч вони наберуть. Але з моменту роздачі повісток до появи їх на фронті - це цикл десь від 4 до 6 місяців. В середньому я брав би 5. Тобто, якщо ми зараз беремо кінець березня - квітень, травень, червень, липень, серпень. От десь у серпні-вересні ми їх побачимо. Коли приїде 300 тисяч нових чмонь (мобілізованих), отоді буде абсолютно реальним піти на Суми й на Харків. З такою силою вже можна. До того - ні", - наголосив Дикий.

У цьому зв'язку, він додав, що не ці мобілізовані визначатимуть, наскільки буде успішним цей наступ.

"Вони роблять усе, що вони можуть, усе від них залежне, щоб це стало можливим. А питання - чи ми зробимо усе залежне від нас, щоб це для них стало неможливим? Поки що не робимо. Поки що прямо навпаки", - сказав Дикий.

Він переконаний, що Україна вже пропускає вікно можливостей для свого наступу, яке відкриється з квітня по серпень. Бо коли видихнеться наявний російський наступальний контингент, і ще не приїде новий, Україна могла б у цей час наступати і переламувати війну на свою користь, ламати окупаційні лінії оборони і звільняти території.

"Але вже точно ми цього не зробимо, бо нема кому", - наголосив військовий експерт.

За його словами, Силам оборони України наразі ледь-ледь вдається тримати оборонні позиції. Він вважає, що в Україні провалили власну мобілізацію особового складу.

Мер Харкова теж згадував про можливість наступу РФ

Як відомо, Суми і Харків нині регулярно потрапляють під російські нищівні обстріли, від чого страждає цивільне населення та руйнуються будівлі, у тому числі важливої інфраструктури.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що існує певне занепокоєння стосовно можливого наступу РФ на обласний центр. Водночас наразі немає накопичення російських військ біля кордону, які б могли піти на прорив до Харкова. 

Вас також можуть зацікавити новини: