Скільки ПС ЗСУ потрібно винищувачів F-16, щоб вони змінили хід війни - відповісти на це питання допоможуть 5 уточнень / фото ua.depositphotos.com

Американський винищувачі F-16, які розраховує отримати у свій авіафлот Україна, потужна зброя, здатна змінити хід війни з РФ.

Багато українців ставлять логічне запитання, скільки саме ЗСУ потрібно таких літаків, розраховуючи на "легку" відповідь. Однак це питання більш комплексне, ніж просто статистика, вказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Для розуміння впливу F-16 на війну з Росією, потрібно відповісти ще як мінімум на 5 питань, взаємопов'язаних з темою озброєння цими винищувачами. 

Відео дня

"Відповіді на питання "Скільки ПС ЗСУ потрібно винищувачів F-16, щоб вони змінили хід війни?", не знаючи відповідей на всі вищевикладені моменти, існувати просто не може", - вказав Коваленко.

Ключовими експерт назвав кілька: 

1. Без навчених пілотів літаки F-16 не злетять. Ця проблематика зрозуміла всім ще з минулого року. Мало отримати просто "винищувачі", до них потрібні і фахівці: окрім пілотів, це обслуговуючий персонал, інфраструктура, нові аеродроми і злітні смуги, вказав Коваленко.

2. З якою номенклатурою озброєнь нам передадуть F-16 - поки що питання без відповіді. Є два варіанти: повна "начинка" для винищувача і більш обмежений F-16. 

"Адже F-16 без відповідного комплексу озброєнь, мало чим відрізняється як ефективне знаряддя знищення ворога від радянського Міг-29", - зазначив військово-політичний оглядач.

Вже зрозуміло, що Україна напевно отримає в комплексі з F-16 ракети класу "повітря-повітря" малого і середнього радіусу дії. "Модифікацій AIM - 9 - це база, без них ніяк", - уточнив Коваленко. Ключове питання полягає в тому, які саме ми отримаємо модифікації ракет AIM-120 AMRAAM: обмежені відстанню до 100 км або ж з можливістю бити ще далі? 

3. Питання про модифікацію бомб. Не менш важливо розуміння, чи будуть в арсеналі F-16 тактичні плануючі керовані бомби AGM-154 Joint Standoff Weapon, і якщо так, то в якій модифікації. Є варіанти з дальністю ураження цілей від 100 км до 500 км. При найкращому з них, Україна зможе перехопити ініціативу в застосуванні КАБів у росіян, впевнений Коваленко. 

4. Україні важливо отримати певні ракети разом з F-16. Зокрема, боєголовки AGM-158 JASSM, які за своїми можливостями можна порівняти з британськими Storm Shadow і Scalp EG, акцентує експерт. Ще один важливий момент - чи будуть разом з винищувачами йти протикорабельні ракети AGM-119. Вони можуть "працювати" по надводних об'єктах на відстані до 55 км і більше, їх важливо отримати в "комплексі" з F-16.

5. Наведення від партнерів - один з ключових моментів. До кінця не зрозуміло, чи буде західна авіація дальнього радіолокаційного виявлення допомагати "українським" F-16 наводити все це далекобійне озброєння по армії РФ. "Адже без літаків типу AEW&C, або як вони відомі у нас AWACS, за аналогією з найбільш відомим літаком розвідником Boeing E-3 Sentry, ефективність F-16 знижується в рази, до рівня, знову-таки, середньостатистичного Міг-29", - вказав Коваленко.

За його словами, 100%-ї відповіді на вищезазначені питання в України немає, тому складно аналізувати, скільки нам потрібно F-16 для отримання "переваг", і чи відчує на собі їх присутність фронт.

У Повітряних силах розповіли про очікування від F-16

Представник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Гнат вважає, що винищувачі F-16 здатні серйозно змінити розклад сил в українському небі. 

Він прокоментував тезу глави Міноборони Естонії, який днями применшив значення цих літаків для України. Ігнат оскаржив його думку, але висловив побоювання: при отриманні "старих" модифікацій F-16, вони можуть виявитися не кращими за характеристиками від авіації Росії. 

Вас також можуть зацікавити новини: