Столтенберг заявив, що РФ не мала права нападати на Україну / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг наголошує, що Росія не має права розпочинати війну проти України, попри можливе членство України в Альянсі у майбутньому.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав у Брюсселі на спільній прес-конференції з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Зокрема, у генерального секретаря НАТО запитали, чи не вважає він, що якби у 2008 році на саміті НАТО у Бухаресті запросили би Україну приєднатися до Альянсу, то нічого з того, що зараз відбувається з нападом РФ, не сталося би.

Відео дня

"Ми повинні пам'ятати, хто відповідальний. Те, що ми чітко заявили у Бухаресті в 2008 році, і що країни-члени НАТО чітко заявляли знову і знову, що кожна держава має право обирати свій власний шлях, і що ми підтримуємо прагнення України у подальшому інтегруватися з трансатлантичною спільнотою і її прагнення членства", - сказав Столтенберг.

Генсек Альянсу сказав, що від України залежить, чи бажає вона належати до НАТО, а від 30 країн-членів НАТО залежить рішення щодо членства України, коли вона буде готовою.

"Це наше рішення - вирішувати. Росія не має права атакувати, застосовувати силу, застосовувати власні збройні сили для вторгнення у незалежну і суверенну державу, незалежно від того, що вони думають про членство в НАТО. Оскільки це не є виправданням, хай там як, щоб застосовувати воєнну силу проти сусідньої країни", - наголосив Столтенберг.

"Це не той світ, у якому ми хочемо жити, коли такі великі держави як Росія застосовують воєнну силу, аби намагатися тиснути на інші країни, і якщо ці країни не роблять так, як хоче Росія, то вона здійснює вторгнення. Це те, що ми зараз бачимо", - сказав Столтенберг.

Вторгнення РФ в Україну

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін почав вторгнення до України, в низці міст пролунали вибухи. 

Згодом президент України Володимир Зеленський звернувся до українців та оголосив про запровадження воєнного стану.

Раніше журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що війська Росії перетнули кордон України у районі Харкова.

Водночас журналіст Юрій Бутусов поділився, що російська сторона атакувала нашу державу, і по всій країні були атаковані військові об’єкти, в першу чергу, системи управління, авіабази частини протиповітряної оборони. За його даними, українська армія чинила опір.

До цього російський президент Володимир Путін підписав укази про незалежність так званих "ЛНР" та "ДНР". РФ також вирішила ввести у псевдореспубліки своїх "миротворців". Про такі рішення російської сторони стало відомо 21 лютого.

Пізно ввечері 23 лютого з'явилася інформація, що ватажки "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін та Леонід Пасічник попросили Росію надати "республікам" військову допомогу

Вас також можуть зацікавити новини: