Часто командири не розуміють ролі БпЛА, але це та основа, яка може змінити фронт, каже військовий Єгор Фірсов / фото скріншот

Україна, яка ще нещодавно воювала, записуючи координати олівчиком під час вилазок розвідки, тепер на професійному рівні виконує все необхідне дронами, максимально уникаючи прямого контакту. 

Така зміна здається чимось неймовірним операторам БПЛА, які лише нещодавно взялися за це ремесло в ЗСУ. Однак бувалі військові знають, як це було, і що тепер має Україна. Зараз в держави, якщо вона постарається, є шанс стати найтехнологічнішою армією світу, впевнений військовий Єгор Фірсов. 

"Ця війна дуже багато змінила. От ми буквально нещодавно були на позиціях. Троє нас було. І ми згадали, як раніше працював розвідник. Йому треба було кудись пробратись у "сіру зону", взяти якийсь бінокль, олівець, папірчик, усе розкреслити, повернутися, розказати зі своїх слів командуванню, що він бачив і так далі. Зараз цього вже немає. І ми про це говоримо, а один хлопець, який на Matrice літає, каже: "Та ну! Та коли це було? За часів Другої світової війни?". А насправді ця історія ще зовсім недавно була", - нагадав він hromadske

Відео дня

За словами Фірсова, в Україні десятки тисяч людей вже розуміються на таких поняттях як телеметрія, тріангуляція, радіохвилі, частоти тощо, хоча нещодавно вони сприймалися як сверхнаука на фронті. Військовий вважає, що Україна має постаратися: дати людям соціальні ліфти, вчити тих, хто хоче вчитися - забирати їх до штабів, спеціальних лабораторій, підтягувати знання, щоб досягнення українців в розробках та використанні дронів, РЕБ тощо масштабувалися. 

Наразі в Україні деякі командири не розуміють роль БПЛА на фронті, хоча це та основа, яка дозволяє здійснювати кілька функцій замість людини. Це слід виправити, вважає Фірсов. 

"Ми можемо бути найтехнологічнішою армією у світі. Навіть іще більш технологічною, ніж Ізраїль, тому що в них супротивник набагато слабший", - акцентує він.

На думку військового, українська нація вже переживає карколомні зміни у дроновій індустрії: сотні підприємців працюють на спільну справу, виготовляючи дрони різних типів та різної складності. Ці розробки можуть стати українським майбутнім. "Я переконаний, що ці дрони будуть використовувати в інших війнах", - сказав Фірсов.

В ГУР оцінили роботу вітчизняного дрона "Сич"

Днями ефективність українських безпілотників підтвердили в ГУР. Представник розвідки Андрій Юсов розповів, що ними Україна нищить техніку РФ на "кругленьку суму". Орієнтовний рівень втрат окупантів сягає понад 100 млн доларів. Зокрема, серед цінних зразків вдавалося ліквідувати автоматизовану станцію перешкод Р-330Ж "Житель", акцентував він.

Юсов пояснив, що дрон "Сич" вміє розвивати дальність до 200 км, а в ударному режимі ця "пташка" здатна працювати у тилу Росії на глибіні до 50 кілометрів.

Вас також можуть зацікавити новини: