Коли і як закінчиться війна в Україні / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Війна в Україні не затягнеться надовго, як казав генсек НАТО Столтенберг. Тому що для нас перспектива затягування війни згубна – і в економічному сенсі, і в сенсі безпеки.

Про це заявив голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 років), генерал армії України Микола Маломуж в інтерв'ю Главреду.

"А головне – у нас гинуть люди, тисячі людей. Вже не кажучи про цивільну та промислову інфраструктуру, яка щодня знищується... Тому Україна принципово не зацікавлена в такому розвитку подій", - говорить Маломуж.

Відео дня

Втім, за його словами, єдиним гальмом у війні може бути повільне надання Україні озброєння.

"Якщо зброї не буде в достатній кількості, війна може тривати досить довго, тому що цей графік поставок може бути розтягнутий на півроку і більше. У такому випадку ми зможемо реалізувати наступальну операцію на півдні, а потім і на сході, де надзвичайно потужне російське угруповання. Росія завоює донецький регіон і намагатиметься просунутися на Харків, десь зупиниться, і це буде зона протистояння, яка матиме змінні успіхи. А далі відбудеться заморожування конфлікту", - припускає генерал.

Але все ж командування так не планує діяти. Адже заморожування конфлікту на певних рубежах означатиме затягування війни на довгий період, як колись на Донбасі на вісім років, стверджує Маломуж.

"Буде якась лінія розмежування, якісь домовленості про перемир'я. Будемо довго вести переговори, а потім якось повертати захоплені території в процесі нових переговорів, гарантій, тисків... Це - шлях в нікуди. Це найбільш песимістичний сценарій, який може лягти тягарем на плечі України. Адже це вже будуть не частини Донецької та Луганської областей, окуповані Росією, а величезні території, які будуть підривати і стратегічний, і економічний, і технологічний, і всі інші формати відновлення. Ніхто з потужних інвесторів не піде на активне відновлення України, поки не закінчиться війна. Умовний план Маршала залучений не буде", - упевнений він.

За його словами, потужні корпорації США, Канади, Європи, Арабських Еміратів, Саудівської Аравії та інших країн готові допомагати, 1 трлн 500 млрд доларів вкласти у відновлення України, але тільки за умови, що запанує мир, російські війська підуть і будуть умови для функціонування бізнесу та реалізації всіх проектів, які готові фінансувати ЄС, Світовий банк, МВФ і великі інвестори.

"Тому цей (песимістичний - ред) сценарій для України згубний. Він буде знецінювати всі наші можливості і створювати надзвичайно важкі умови для громадян України. Сьогодні ми повинні змусити західних партнерів дотримуватися стратегії, яка принесе перемогу Україні і розвиток подій за оптимістичним сценарієм", - говорить Маломуж.

Генерал упевнений, що цей сценарій неприйнятний і не буде реалізований.

"Буде реалізований оптимістичний сценарій. Єдине - наступного року ми можемо не досягти звільнення Криму, якщо не буде падіння режиму Путіна. Тому що з Кримом буде надзвичайно складна ситуація. Там вже фактично військова фортеця, яка може впасти тільки після падіння путінського режиму. Проведення прямої операції зі звільнення Криму означатиме величезні втрати і загрозу використання Росією різних засобів, навіть тактичного ядерного озброєння. Тому з Кримом може не вийти в 2023 році, якщо не буде дезорганізації політичного режиму РФ", - упевнений Маломуж.

Раніше генерал розповів, за яких умов ЗСУ вийдуть на межі 91-го вже через рік.

Вас також можуть зацікавити новини: