Світан оцінив, чи достатньо в України ракет для ППО / колаж УНІАН, фото facebook.com/kpszsu, скріншот

В України ще є приблизно місячний запас ракет для ППО. Таку оцінку дав військовий експерт, військовий льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

В інтервʼю "24 каналу" він наголосив, що нестача ракет для протиповітряної оборони може виникнути в тому разі, якщо партнери не передадуть достатню їх кількість, але поки "катастрофічних заяв немає". За словами Світана, "недоторканний запас у нас є". Проте все залежить від інтенсивності.

"Наприклад, остання масштабна атака, коли доходило до сотні літальних апаратів, тоді йшло 60 "Шахедів". А "Шахеди" здебільшого відправляють на завдання – "засушування" системи ППО. Тобто для того, щоб по "Шахедах", які не збили мобільні групи, спрацювали зенітно-ракетні комплекси вже ракетами. Тому це спроба росіян витягнути з нас цей ракетний потенціал", – пояснив він.

Відео дня

Світан зазначив, що з огляду на інтенсивність, "загалом проблем у нас зараз немає". Але вона може зрости, і тоді доведеться просити у партнерів додаткові постачання й партії.

Потреба України в боєприпасах і ППО

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що "абсолютно необхідно", щоб Україна отримала більше боєприпасів і засобів протиповітряної оборони. За його словами, це ще одна причина, з якої запит на додатковий бюджет, з яким президент Байден звернувся до Конгресу, має бути схвалений якнайшвидше.

Водночас полковник естонської армії Янно Мярк вважає, що через перебої із західною військовою допомогою на тлі дефіциту артилерійських снарядів і систем ППО українській армії, можливо, доведеться "скоротити" лінію фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: