Жданов розповів, коли чекати піку запеклих боїв за Донбас / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Військовий експерт Олег Жданов прогнозує, що пік у наступальній операції ворога та тяжких боях за Донбас може статися у березні 2023 року, коли Росія перекине туди свої основні сили і підтягне техніку та озброєння.

"Я б вже вважав, що Російська Федерація почала наступ от так поступово. Це повторюється те ж саме, що було у квітні минулого року, коли ми очікували початок епічної битви за Донбас. Ось її другий етап починається зараз. Вони вже почали наступальну операцію, вони намагаються максимально тиснути, постійно намагаються наростити зусилля в наступі і будуть далі нарощувати. Просто за прогнозами, пік цих зусиль у наступі може статися у березні, не раніше, коли вони перекинуть і підтягнуть основні сили і особливо підтягнуть техніку і озброєння", – розповів він в інтервʼю ТСН

Експерт припустив, що у березні Путін зможе апелювати 120 тисячами військових, які мали звільнитися навесні, але "навряд чи їх відпустять додому". Крім того, є ще 120 тисяч особового складу, призваного восени. 

Відео дня

"Вони вже 4-5 місяців у частинах, і це вважається підготовлені військовослужбовці. От їх будуть змушувати підписувати контракт і будуть гнати сюди для нарощування зусиль. От така хвиля може бути. Ну і додатково те, що будуть давати військкомати – це буде просто на поповнення втрат, або заповнення якихось тилових частин. От так це може виглядати", – прогнозує Жданов.

За його словами, зараз на Донбасі російські окупанти діють за звичною тактикою. Ворог намагається захоплювати невеликі ділянки території, щоб просуватися вперед.

"Що вони роблять зараз і як можна пояснити такі їхні дії. Так вони по іншому не вміють. Вони вдалися до своєї тактики, яку застосовують з першого дня. Вони намагаються робити оточення, так звані кліщі, тільки в маленьких масштабах, і таким чином "відкушують" по шматочку території, намагаючись просуватися вперед. По-іншому у них не виходить і по-іншому вони не вміють", – додав він.

Водночас експерт зауважив, що зараз виникає загроза оточення українських військ у Бахмуті Донецької області. 

"Якщо вони будуть мати успіх у своєму прориві там трішки південніше Бахмута, то ми будемо змушені відходити, щоб не потрапити в оточення. І тут немає різниці, куди далі вони вийдуть, вони будуть знову шукати слабке місце в нашій обороні, проривати її і намагатися знову оточити якусь невеличку ділянку. І так потроху, такими напівоточеннями вони будуть змушувати нас відходити. Це така тактика дії Російської Федерації", – наголосив Жданов.

Як будуть розвиватися події на фронті: прогнози

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що влада Росії готується до максимальної ескалації війни проти України. Нове загострення може статися найближчими тижнями.

Водночас голова Головного управління Розвідки Міноборони України Кирило Буданов прогнозує, що в 2023 році Росія зосередиться на повній окупації Донецької та Луганської областей. Він також наголосив, що Україна "повинна зробити все, щоб до літа Крим повернувся додому". 

Аналітики американського Інституту вивчення війни дійшли висновку, що захоплення Бахмута російськими військами не є неминучим, але ЗСУ можуть відступити з міста, щоб уникнути невиправдано високих втрат.  

Вас також можуть зацікавити новини: