Із фізично здорових чоловіків можна зробити піхотинців / фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушка

Військовослужбовець ЗСУ та колишній депутат Верховної Ради Ігор Луценко вважає, що парламенту потрібно розробити механізм альтернативної військової служби для інженерів.

"Якщо ти кваліфікований інженер, то не йдеш на передову, а працюєш за спеціальністю. Це дійсно страшенно потрібно, бо виробництва загинаються від кадрового голоду. Звісно, я моделюю принцип подолання проблеми, над цим треба серйозно подумати", - сказав він в інтерв'ю Телеграф.

За його словами, в Україні інженерні професії втрачають свою цінність, а знайти нормальних фахівців, які пам'ятають щось після інституту і розвивалися як спеціалісти, дуже складно.

Відео дня

"Наприклад, із фізично здорових чоловіків, можна зробити піхотинців. Але лише з 5 або навіть 10 відсотків можна зробити справжніх інженерів. Мені відомо чимало випадків, коли люди, які могли б бути корисними для захисту Батьківщини в тилу, калічаться на фронті через неефективне використання їхніх навичок і можливостей. Тому нам слід застосовувати жорсткий і прагматичний підхід, щоб не відправляти всіх на передову", - пояснив він.

Мобілізація в Україні - думки

Адвокат Роман Ліхачов розповів про своє бачення, як можна провести в Україні мобілізацію без зайвого клопоту. Він вважає, що цим питанням повинні займатися Центри надання адміністративних послуг, а ефективним інструментом стала б "Дія".

Вас також можуть зацікавити новини: