Ситуація на фронті дуже складна   фото 93 ОМБр Холодний Яр

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець заявив в ефірі "Еспресо", що піврічне затримання військової допомоги від США та виснаження наших захисників створили умови для активізації окупантів на фронті.

"Треба згадати вчорашню інформацію від головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, де він давав достатньо жорсткий аналіз ситуації по всій лінії фронту. Сирський говорить, що ворог має певні тактичні успіхи, згадуючи Авдіївський та Мар'їнський напрямки, а також про Харків, Куп'янськ. Основні зусилля противника зараз на двох напрямках, один з них - Покровський, де ворог намагається продовжувати бойові дії після захоплення Авдіївки. Головнокомандувач зазначив, що наші підрозділи відступили й з Бердичів, і з Семенівки, що було відомо і раніше, але показово, що військове керівництво визнало поточний стан справ. Говориться, що у бік Очеретиного загарбник сконцентрував приблизно 4 бригади, які намагаються рухатися на захід від цього селища", - пояснив він.

За словами Згурця, ЗСУ утримують наразі 10-15% Очеретиного. Однак складність цього напрямку у тому, що від цього населеного пункту росіяни можуть продовжити рух далі на захід або змінити напрямок. Тобто все буде залежати від того, яке рішення ухвалить РФ. Водночас тактичні дії загарбників з одного боку демонструють виснаження сил, а з другого - спробу концентрувати зусилля у просуванні на захід від Очеретиного.

Відео дня

"Також Сирський згадав про Харків, розказавши, що там відбувається певне накопичення танкових та артпідрозділів армії РФ. Зазначу, що це не означає, що буде наступ на Харків, хоча я б не виключав зважити на досвід Другої світової, коли відбувалися бойові дії навколо Харкова, Богодухівсько-Белгородська операція. Тоді було достатнє небезпечне просування у бік Богодухова, тому зараз українське військове керівництво так само оцінить, чи може бути наступ у напрямку Богодухова, який розташовний між Полтавою та Харковим. Сподіваюсь, ці ризики були враховані у побудові системи оборони", - наголосив експерт.

Він нагадав про активізацію росіян у зоні Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Там ворог зміг просунутися на декількох ділянках і намагається наступати на Куп'янськ з двох напрямків.

"Після просування ворога до Очеретиного створилася загроза удару з півночі флангових ударів на Бердичі, що спричинило наш відхід на іншу лінію оборони. Так само на правому фланзі Очеретиного тривають бойові дії. Противник намагається використати оце вікно можливостей, яке склалося з одного боку піврічним затриманням військової допомоги від США, а з іншого – виснаженням наших підрозділів, бо все-таки ми довго бавилися мобілізацією на рівні парламенту. Зараз нам треба відновити й особовий склад, і ту допомогу, яка прийшла від американських партнерів", - порадив Згурець.

Війна в Україні - останні новини

Після виведення українських військ з тактичних позицій росіяни не досягли відносно швидких тактичних успіхів на захід від Очеретиного, Соловйова, Бердичів та Семенівки. Це свідчить про те, що Сили оборони зберігають можливості уповільнювати просування РФ.

Також в ISW додали, що російські окупанти намагаються своїми погрозами у бік Харкова розтягнути українські сили на ширшу лінію фронту на сході України перед своїм літнім наступом.

Вас також можуть зацікавити новини: