Росія відправляє на війну в Україну танки Т-62/54/55 / фото Міноборони РФ

Втративши за час повномасштабного вторгнення в Україну практично весь свій первісний танковий ресурс, Росія так і не змогла його компенсувати. Причина - на момент вторгнення в РФ було відсутнє серійне виробництво танків, проводилися виключно ремонт і модернізація наявних у строю і на зберіганні. Танки Т-72 і Т-80 не вироблялися у Росії з 1998 року, а танки Т-90 - з 2011, зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"Шойгу! Герасимов! Де "Армата"? Днями у мережі було опубліковано чергове відео, що викликало бурхливі обговорення, на якому було відображено перевезення танків Т-54/55 у зону БД в Україну. При цьому, одні російські ура-патріоти обурювалися, а де ж Т-14 "Армата", а інші... говорили, що на них діди воювали, і правнуки зможуть!" - розповів експерт.

За його словами, через деградацію танкобудування у РФ все більше в зоні бойових дій в Україні з'являється Т-62/54/55, й з просуванням українських бійців у рамках контрнаступу ЗСУ ситуація для росіян ще значніше погіршиться.

Відео дня

"Але найголовніше це те, що присутність танків в основному сконцентрована по другій лінії. А це все означає, що справжній стрес для російських окупаційних військ ще попереду. Вже зараз втрати і компенсація вводять танковий потенціал російського окупаційного угруповання у мінус, але, як тільки інтенсифікуються процеси по основній лінії оборони, компенсація зануриться у глибоку та непоправну кризу", - прогнозує Коваленко.

Втрати Росії в Україні - що повідомлялося

Як писав УНІАН, спільні Бойові втрати Росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення у танках попередньо становлять 4 тисячі 68 одиниць, в особовому складі - близько 232,3 тисяч осіб.

За минулу добу українські захисники та захисниці "відминусували" ще близько 600 російських загарбників та знищили 104 одиниці техніки та озброєння росіян.

За даними Генштабу, Росія втратила на полі бою в Україні не менше 7 932 бойові броньовані машини, 4 310 артилерійських систем, 657 реактивних систем залпового вогню, 404 засоби протиповітряної оборони, 3 635 безпілотників оперативно-тактичного рівня.