Якщо не хочеш служити Україні, то доведеться воювати за Росію, заявив Євген Дикий / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото facebook.com/ab3.army

Ті, хто хоче пересидіти війну, мають розуміти, що в разі окупації України, їм доведеться воювати в російській армії. Про це сказав військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий в інтерв'ю "Українському радіо".

Він заявив, що ухилянтам все одно доведеться служити: як не на службі у Збройних силах України, так в складі армії РФ. Дикий пояснив:

"Якщо тут буде рашка, то служити все одно доведеться, але вже в російській армії. І вже російським воєкомам вони казочки про свої права не порозказують".

Відео дня

При цьому Дикий порадив тим, кому байдуже, чи Україну захопить Росія, спитати в знайомих, котрі живуть в Донецьку чи Луганську, а чи можна там зустріти на вулиці чоловіка.

"Їх просто нема, там вигребли всіх. Нехай спитають в кримчан, в яких окупація спершу була не як у Бучі або в Херсоні, а вона там була досить м’яка, лайтова. Але зараз їх так само вигрібають на війну. Вже російські воєнкоми до цього ставляться набагато жорсткіше, ніж українські. І російська держава абсолютно не толерує ухилянства, на відміну від держави Україна. Тому тут треба розуміти, що якщо ти хотів пересидіти війну, мовляв, якщо прийде рашка, то й прийде, то, ні. Якщо ти чоловік призовного віку, то ти далі все одно підеш служити, але вже в російській армії в її наступних війнах. А абсолютно очевидно, що якщо б у нас рашка перемогла, то війна не закінчиться, а все тільки почнеться", - наголосив Дикий.

Він зазначив, що в Україні дуже багато людей, які люблять філософствувати на тему, що для них мала зробити держава. За його словами, при цьому такі люди дуже не люблять запитувати себе, що вони мають зробити для держави. Дикий наголосив, що Україна жодним чином не порушує права людини, коли нагадує, що всі ці роки ухилянти, відповідно до законодавства, мали бути на військовому обліку. "Це нікуди не дівалося, це завжди було, але просто звикли закривати на це очі", - сказав він.

За його словами, зараз людям просто нагадують про необхідність виконати закон, який був обов’язковим весь цей час і стати на військовий облік, але це сприймається як порушенням прав людини.

Наступного тижня набуде чинності закон про мобілізацію

З 18 травня вступає в дію закон про мобілізацію. Відповідно до його норм, прийти в ТЦК і пройти ВЛК зобов'язані будуть військовозобов'язані. Тих, хто не хоче виконувати законодавство щодо військового обліку та мобілізації в народі називають "ухилянтами".

Офіцер юридичної служби Черкаського ОТЦК Ярослав Скрипаловський пояснив, що у випадку, коли військовозобов'язаний порушує правила обліку, то до нього можуть застосувати адміністративну відповідальність. Тобто можуть скласти протокол. Якщо військовозобов'язаний не прибув до ТЦК, далі здійснюється адміністративне затримання органами національної поліції. 

Кримінальна відповідальність для ухилятнів настає, якщо правопорушення стосується більш "пізніх" етапів мобілізаційного процесу. Тоді до них застосовують 336 статтю Кримінального кодексу – ухилення від призову на військову службу по мобілізації в особливий період. 

Якщо особа пройшла ВЛК, вона визнана придатною до військової служби, і на збірний пункт вона не прибула по бойовій повістці, тобто вона ухиляється від військової служби, вона порушує норми статті 336 Кримінального кодексу. А отже, це є підставою для того, щоб начальник ТЦК повідомив органи досудового розслідування щодо факту кримінального правопорушення. В основному суди дають умовні терміни, але людина все одна підлягає призову на військову службу.

Вас також можуть зацікавити новини: