Зеленський розповів про свій головний пріоритет / фото ОП

Президент України Володимир Зеленський назвав завершення війни на Донбасі та звільнення українських територій своїм головним пріоритетом.

Читайте також"Вже забув цю історію": Зеленський не образився на екс-очільницю МЗС Австрії за танок із Путіним на весіллі

Як повідомляє "ТСН", таку заяву він зробив в інтерв'ю австрійській газеті Wiener Zeitung.

Відео дня

"Коли я щось обіцяю, це-не просто порожні слова. Завершення війни і повернення українських територій — це мій головний пріоритет. І це не якісь романтичні обіцянки",-підкреслив Зеленський.

За його словами, виконати такі обіцянки непросто, але прогрес є.

"Ми повернули 140 осіб з полону. Ми здійснили розведення військ. Там більше не стріляють, майже ніхто не гине. За винятком однієї смерті, втрат протягом семи тижнів більше не було. Це всі бачать, і Європа теж це бачить. Іноді бувають постріли з боку сепаратистів. Але ми не відповідаємо на них, і це добре", — зазначив глава держави.

Зеленський вказав, що на окупованих територіях Донбасу виникла гуманітарна катастрофа, поширюється коронавірус.

"Але люди, які живуть на окупованій частині Донбасу, також бачать, як живуть українці по той бік фронту — краще. У шахтарів на окупованому Донбасі все погано: вони не отримують нормальної заробітної плати і мають платити високі ціни на воду та електроенергію. Якщо терпіння людей там в певний момент вичерпається, то можуть також виникнути заворушення", — зазначив президент.

"Я знаю, що там чимало людей, які в душі є українцями. Я не хочу, щоб вони вмирали. Цим людям нелегко, багато хто зникає у в'язницях, оскільки вони відзначають такі свята, як День незалежності України. Наші солдати, яких ми звільнили, сказали, що вони перебували у в'язницях разом з проукраїнськими громадянами. Там чимало людей, які думають проукраїнськи", — підсумував президент України.

Липневе перемир'я на Донбасі: хроніка

  • 22 липня на переговорах ТКГ було досягнуто угоду про новий режим тиші на Донбасі. Рівень ескалації конфлікту значно знизився, обстріли з ворожого боку стали поодинокими, кількість втрат у лавах ЗСУ скоротилась до мінімуму. Сили ОС дотримуються перемир'я і не відкривають вогонь у відповідь.
  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня.
  • Пушилін стверджував, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно. При цьому бойовики кілька разів "відкладали" обстріли.
  • 9 вересня відбулося засідання ТКГ. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • Зрештою спільне інспектування зірвалося. 10 вересня, в ОПУ заявили, що узгодженого "одноразового інспектування" в районі Шумів не відбудеться у зв'язку з постійною зміною вимог російської сторони.
  • Того ж дня бойовики демонстративно відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми. Обстріл був прицільним і спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК і ОБСЄ.
  • Під час перемир'я на Донбасі загинув 20-річний морпіх Руслан Волков. Про його смерть стало відомо 7 вересня. Боєць підірвався на автомобілі АРС - 14 6 вересня.