Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому останнім часом стали частіше оголошувати повітряну тривогу, пов'язану із загрозою балістичних ударів, у північних областях України. Він наголосив, що ці удари можуть завдаватися з території РФ.

"Загроза балістичних ударів – це загроза ракетами. Загроза може бути балістичними ракетами, припустимо, з території РФ. Поки, слава Богу, Білорусь "тримається" і бойових дій з території Білорусі не ведеться, і ударів ракетних немає, авіація злітає. До речі, вже кілька днів не злітали Міг-31 в Білорусі, вже якось незвично. Але є ще територія Брянської та Курської областей, і російська авіація може завдавати ударів з цих територій", – пояснив Жданов під час ефіру на YouTube

Експерт нагадав, що ракета класу "повітря-земля" має дальність до 300 км.

Відео дня

"Враховуючи, що СУ-35 треба десь 30-50 км для розвороту, щоб не влітати в повітряний простір України і не бути збитим, десь цю дистанцію віднімайте від 300, і ви отримаєте дальність пуску ракети. Тому вибірково в північних областях – Житомирська, Чернігівська, Сумська, Київська – оголошується повітряна тривога. Ворожі літаки можуть підходити до кордону повітряного простору і завдавати ракетних ударів ракетами, які є на борту літака", – зазначив він.

Ракетні удари по Україні

27 березня 2023 року російські війська вдарили ракетами з-300 по Слов'янську Донецької області. Відомо про двох загиблих. За останніми даними, в результаті атаки були поранені 36 осіб.

Крім того, вранці росіяни завдали ракетний удар по Авдіївці. Було пошкоджено будівлю суду та готель.

22 березня удару зазнало Запоріжжя. Росіянин випустили по місту шість ракет. Було попадання між двома багатоповерхівками, що призвело до смерті однієї людини. Також тоді постраждали 34 людини. 

26 березня стало відомо, що у лікарні помер молодий хлопець 2004 року народження, постраждалий під час атаки по Запоріжжю.

Вас також можуть зацікавити новини: