США займаються модернізацією гаубиць M777 / Flickr/BEAT ST

Збройні сили США досягли нового технічного прогресу в сфері артилерії. Американські військові отримали можливість стріляти 155-міліметровими снарядами на відстань до 62 кілометрів. Таким чином вони зробили суттєвий крок у напрямку мети перевершити вогневі можливості озброєння, яким користується Росія і Китай.

«Ми подвоїли радіус дії нашої артилерії на полігоні Юма», - сказав National Interest генерал Джон Мюррей, який керує підрозділом з розробки і модернізації озброєнь армії США.

Читайте такожСША успішно випробували нову ракету-перехоплювач системи ПРО (відео)

Відео дня

До цього часу артилерійські гаубиці M777 чи американські самохідні гаубиці могли уразити ціль за відстані до 30 кілометрів. Тож подвоєння цього показника стало серйозним стрибком у наступальних можливостях країни. Мюррей не приховував, що мета проробленої роботи у напрямку розширення радіусу дії артилерійських гармат в першу чергу була націлена на здобуття тактичної переваги над Росією і Китаєм. При цьому, він нагадав про російське вторгнення в Україну, яке стало для американських військових «сигналом пробудження». Мюррей пояснив, що російське озброєння, тактики і інтеграція військових засобів викликали особливе занепокоєння у командирів американської армії.

«В Україні ми бачили поєднання безпілотників з артилерією. Дрони використовувалися як навідники. Російська організаційна структура і тактика стали сигналом пробудження для нас. Тож ми почали більш шукати більш серйозну стратегію», - сказав американський військовий.

Стратегія Збройних сил США з модернізації бойових машин (ERCA) від 2015 року особливо наголошує на тому, як Росія використовує передове озброєння і бронемашини в Україні.

Читайте такожBusiness Insider: Названо місце, де може початися війна Росії проти НАТО

«Росіяни використовують проти України свої передові танки включно з Т-72Б3, Т-80 і Т-90. Всі вони здатні стріляти 125-міліметровими набоями включно з протитанковими і протигелікоптерними ракетами в радіусі шести кілометрів. Вони оснащені сучасними системами захисту включно з активною бронею певних моделей», - йдеться в стратегії.

Видання додає, що ERCA – одна з цілої низки поточних ініціатив, націлених на здобуття переваги над російським озброєнням. Збройні сили США зараз працюють над прототипами артилерійської зброї великого калібру. Зокрема, йдеться про модифікацію мобільної гаубиці М777А2. Згідно з проектними даними, вона буде мати радіус пострілу понад 70 кілометрів.

«Коли йдеться про подвоєння радіусу пострілу, потрібен довший ствол і більший калібр. Ми поєднаємо більші боєприпаси з гаубицями для розширення радіусу. Ми оновлюємо сплав, змінюємо гідравліку, щоб вирішити проблему збільшеного тиску і використовуємо новий прямоточний реактивний двигун для снарядів. Це схоже на ракету», - сказав неназваний розробник зброї для американської армії.

Читайте такожNational Interest: Російський Т-80 став одним з найгірших танків у світі

В Збройних силах США також уточнили, що в рамках ініціативи ERCA також розробляється гармата XM907 і ракетні снаряди XM1113, а також заряди XM654, нові системи автоматичної перезарядки і контролю вогню.