Росія розраховує, що ядерні торпеди "Посейдон" змусять НАТО дозволити їй окупувати Східну Європу / navyrecognition.com

З 2015 року, коли перші знімки російської ядерної торпеди були випадково оприлюднені, світ продовжує питати себе: навіщо Росія взагалі будує зброю масового знищення, яка може знищити все живе на планеті Земля.

Якщо всі види ядерної зброї можуть вбити тисячі людей за мить, заразивши радіацією район на багато років, російський пристрій «судного дня» під назвою «Посейдон» лише максимізує цей ефект. Якби США запустили свої боєголовки Minutemen III по певній цілі, вони б вибухнули над нею. І вибухова хвиля зруйнувала б все під собою. Вогняний гриб від ядерного вибуху, можливо, навіть не торкнувся б землі. Джерелом радіації була б лише сама бомба, - пояснив автор книги «Ядерний облік» Стівен Шварц виданню Business Insider.

Читайте такожNational Interest: Ядерна торпеда Росії «Посейдон» абсолютно безглузда

Відео дня

Але російська торпеда «Посейдон» використовує боєголовку в багато разів потужнішу, яка за своєю нищівною силою може зрівнятися хіба що з найбільш потужними бомбами у історії. На додачу вона безпосередньо контактує з океаном, його жителями і дном, спричиняючи радіоактивне цунамі, яке поширить смертельне опромінення в радіусу сотень кілометрів у акваторії і на суші, роблячи район непридатним для життя на багато десятиліть. Коротше кажучи, якщо традиційна ядерна зброя може знищити місто, російський «Посейдон» може вивести з ужитку цілий континент.

За словами старшого аналітика Австралійського інституту стратегічної політики Малколма Девіса, навіть в божевільні часи Холодної війни, нікому й на думку не спадало будувати щось подібне, що може знищити світ. Чому з Росія будує таку зброю зараз?

Девіс називає торпеду «Посейдон» зброєю «помсти третього порядку». Це означає, що якщо Росія атакує країну НАТО, а США відреагують на це, розбита Росія натисне на кнопку, запустивши торпеди, які перетворять на брухт все американське узбережжя. За словами Девіса, «Посейдон» дасть Росії аргумент, щоб змусити НАТО не реагувати на її атаки.

Читайте такожNational Interest: Росія тільки будує ядерного монстра "Посейдон", але НАТО вже може його знищити

За словами австралійського експерта, Росія не просто хоче окупувати Східну Європу.

«Вона хоче змусити НАТО не виконати зобов’язання про спільну оборону згідно зі статтею 5, що позбавить альянс будь-якої довіри», - пояснив Девіс.

Він додав, що російський автократ Володимир Путін давно дав чітко зрозуміти, що він добивається розпаду НАТО.

«Якщо НАТО не прийде на допомогу країні-учасниці, це стане кінцем оборонного альянсу», - вважає Девіс.

Росія може використати страх перед «Посейдоном» як страховку в процесі знищення НАТО. Приміром, зважаючи на те, що торпеда може за десятиліття зробити американське узбережжя непридатним для життя, США можуть вирішити, що їм не вигідно рятувати Естонію від атаки Кремля.

«Путін, вірогідно, розраховує, що НАТО моргне першим швидше, ніж піде на ескалацію, яка може закінчитися повномасштабною ядерною війною. «Посейдон» підкреслює ризики для НАТО в разі відповіді на будь-яку російську загрозу», - додав Девіс.