Порошенко нагадав, що Україна має багатий досвід ракетобудування / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не зв’язана жодними обмеженнями щодо дальності польоту ракет після руйнування Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив на засіданні Ради регіонального розвитку Житомирської області.

Читайте такожУкраїна поступилась однією позицією у рейтингу найбільших світових експортерів зброї

Відео дня

«Я хочу нагадати, що Україна багата досвідом ракетобудування, і насправді ми про нього згадали 5 років тому. Ви вже чули про результат тих випробувань, які проведені нами зараз, але ми дотримувались певних обмежень, які на нас накладав Договір про (ліквідацію – УНІАН) ракет середньої і малої дальності, що діяв з часів СРСР», - заявив він.

За словами Порошенка, Росія послідовно, створюючи нові загрози для безпеки Європи, зруйнувала цей договір. «Висновки з нової ситуації роблять усі наші партнери, США юридично вийшли з цього договору, зробили висновки і ми - нашим конструкторським бюро, промисловості тепер не зв’язують руки жодні обмеження дальності польоту ракет. А значить, що на порядку денному питання про створення високоточної ракетної зброї підвищеного радіусу дії, що здатна вражати цілі далеко в тилу противника», - наголосив президент.

«Ми ще більше зміцнимо нашу армію і гарантії безпеки кожного українця», - наголосив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ «Новатор 9М729», яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідністю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору».

Своєю чергою в МЗС України заявили, що РФ шляхом виходу з ракетного договору має намір встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря.

Управління комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН заявило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів «Іскандер-М», ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).