Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наполягає на тому, що Російська Федерація має припинити порушувати Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Про це генеральний секретар Альянсу заявив у Варшаві на спільній прес-конференції з президентом Польщі Анджем Дудою.

Столтенберг повідомив, що з польським президентом обговорив поточні проблеми у галузі безпеки, з якими стикається трансатлантична спільнота, і зокрема "той факт, що Росія порушує ДРСМД".

Відео дня

У цьому зв'язку Столтенберг додав, що ракетний договір був основою європейської безпеки впродовж десятків років.

"Тепер ми бачимо, як Росія розміщує нові ракети SSC-8 ("Новатор 9М729"), які мобільні, їх важко виявити, мають ядерний потенціал, можуть досягати європейських міст, мають обмежений час або взагалі без часу на попередження, і завдяки цьому вони також зменшують поріг для потенційного застосування ядерних озброєнь у конфлікті", - наголосив Столтенберг.

"Ми продовжуємо закликати Росію відновити дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, поважати цей надважливий документ для усіх нас, але також ми маємо бути готовими, і ми почали планування ситуації, коли у світі не буде цього договору, але буде більша кількість російських ракет", - зазначив він.

Водночас генсек запевнив, що відповідь НАТО буде зваженою, скоординованою між союзниками, але Альянс не має намірів розміщувати нові ядерні ракети наземного базування у Європі.

Читайте такожWashington Post: Україна вправі будувати свій арсенал ракет після смерті договору про РСМД

Як повідомляв УНІАН, 4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідностю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору».

Міністерство закордонних справ України заявляє, що РФ має намір встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря шляхом виходу з ракетного договору.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

Президент РФ Володимир Путін тоді заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

2 лютого Управління комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН заявило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів "Іскандер-М", ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.