Тунель на базі ВМФ Муске / wikipedia.org

Командування збройних сил Швеції розконсервує унікальну підземну військово-морську базу на острові Муске.

Як повідомляє «Популярная механика», таке рішення штаб ВМС Швеції ухвалив у зв'язку з можливою військовою загрозою з боку Росії.

Читайте такожNational Interest: США в 50-х роках були готові скидати ядерні бомби на мирне населення СРСР

Відео дня

«Збройні сили змушені адаптуватися до проблем, пов'язаних з погіршенням зовнішнього середовища», — пояснила представник ВМФ Швеції Ребекка Ландберг.

Величезну підземну базу законсервували в 2004 році. Щоб знову ввести її в дію, потрібно кілька років. Штаб ВМС Швеції переїде туди у 2021-2022 роках.

Підземний комплекс на острові Муске був побудований для ВМС Швеції в 1950-1960-х роках для безпечного базування підводних човнів і невеликих кораблів в умовах ядерної війни.

При будівництві об'єкта зі скелі витягли понад півтора мільйона кубометрів каменю. Це робить базу Муске одним з найбільших підземних військових комплексів у світі.

База являє собою три величезні тунелі, сполучені з акваторією Балтійського моря.

Перший з них — подвійний 145-метровий сухий док висотою близько 40 метрів, може використовуватися для базування невеликих надводних кораблів. Конструкція дока допускає герметизацію і осушення для обслуговування та ремонту суден.

Другий тунель являє собою 150-метровий сухий док для обслуговування субмарин. Третій док — 350-метровий неосушуваний тунель-стоянка. В бункері розміщений судноремонтний завод.

Всі три дока ізолюються заслонами, здатними витримати ядерний удар. Внутрішні приміщення бази розраховані на 1000 осіб, включно з екіпажами кораблів в доках та технічним персоналом. Секції комплексу з'єднані між собою системою тунелів загальною довжиною понад 20 кілометрів.

Раніше Китай спустив на воду найпотужніший у своїй історії десантний корабель.