Ім'я новому кораблю поки не дали / фото bmpd.livejournal.com

На китайському суднобудівному підприємстві Hudong-Zhonghua Shipyard компанії Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group провели церемонію спуску на воду головного десантного корабля проекту 075.

Він стане найбільшим універсальним десантним кораблем (УДК) китайського флоту, передає Naked Science. Крім того, УДК проекту 075 буде одним із найбільших китайських кораблів взагалі, поступаючись лише китайським авіаносцям.

За своїми розмірами "китаєць" приблизно порівнянний з новітнім американським УДК типу "Америка". Довжина корабля проекту 075, за різними даними, - від 235 до 250 метрів, а повна водотоннажність, згідно з неофіційними китайським джерелам, близько 36 тисяч тонн. Можливості нового корабля дозволять флоту КНР активно використовувати вертольоти для боротьби з надводними кораблями, наземними силами і субмаринами. УДК проекту 075 здатні нести десантні катери, морських піхотинців, а також виступати в якості флагманських кораблів.

Відео дня

В авіаційну групу корабля, згідно з оцінками, увійдуть до 30 гвинтокрилих машин. Для самооборони УДК має зенітну артилерію і зенітні ракетні комплекси.

Читайте такожФранція спустила на воду атомний підводний човен нового покоління (фото)

Перший десантний корабель проекту 075 почали будувати для Військово-морських сил Китайської Народної Республіки у 2016 році, введення в дію очікують здійснити в 2021-р. Усього флот Китаю повинен отримати шість таких кораблів: як мінімум три з них знаходяться на стадії будівництва.

Народження підкласу "універсальний десантний корабель" багато в чому стало наслідком осмислення досвіду війни у В'єтнамі, коли американцям не вистачало судна, яке поєднувало б якості різних десантних кораблів і суден забезпечення. Сьогодні ВМС США - лідери за кількістю УДК.

Раніше Китай побудував і ввів в дію ряд нових десантних кораблів: менших за проект 075. Мова йде про проект 071. Шостого червня китайці спустили на воду восьмий універсальний десантний корабель цього типу. На ньому можуть знаходитися до тисячі осіб десанту, чотири вертольоти Z-8, судна на повітряній подушці та броньовані бойові машини.

Раніше УНІАН повідомляв, що в мережі з'явилися фотографії нового китайського універсального десантного корабля Type 075, який стане самим найпотужнішим судном такого класу у Військово-морських силах КНР.