Росіяни отримали нові БМП / defence-ua.com

Російські пропагандисти заявили, що "Курганмашзавод" поставив для армії РФ чергову партію покращених БМП-3.

Як повідомляє польський портал Defence24, кількість машин не розкривається, але при цьому стверджується, що вони отримали кріплення для установки додаткових бронелистів та протикумулятивних решіток в бортовій та передній проекціях.

За версією росЗМІ, нові БМП-3 для армії РФ зможуть оснащатись засобами РЕБ для глушіння безпілотників. Випробування таких "глушилок" вже начебто відбувається.

Відео дня

Як повідомляє військовий портал Defense Express, деталь про наявність кріплень для установки додаткових бронелистів та протикумулятивних решіток навряд чи можна назвати новою. Бо уже в квітні 2023 року мала місце тенденція, що росіяни повісили на БМП-3 рідкісний захист 675-сб3КДЗ (по суті набір решіток та іншого додаткового захисту), але це їх не "врятувало" від утилізації під Вугледаром.

"А от деталь про плани окупантів установити РЕБ на БМП-3 для боротьби з нашими дронами слід якраз звернути особливу увагу. Хоча поки нема жодних характеристик щодо того, як саме має виглядати така "глушилка", і які реальні можливості вона матиме", - пише видання.

За даними The Military Balance 2023, на початок цього року в розпорядженні армії РФ було орієнтовно 400 одиниць БМП-3/БМП-3М. За заявами роспропагандистів, у І кварталі 2023 року той же "Курганмашзавод" зробив до 106 нових БМП-3 та провів капремонт від 60 машин цього типу. Але навряд чи це дає підставу екстраполювати, що загалом за 2023 російський ВПК здатен буде виготовити до 400 одиниць БМП-3.

БМП-3 - що відомо про машину

БМП-3 було прийнято на озброєння в самому кінці існування СРСР і тому до 2022 року в армії України було всього кілька цих машин. 

Хоча БМП-3 вважається більш досконалою в порівнянні з БМП-2 і тим більше з БМП-1, одним з головних її недоліків є слабке бронювання, що було підтверджено в ході застосування машини в ряді збройних конфліктів.

За даними моніторингової групи Oryx, в ході повномасштабного вторгнення РФ в Україну окупанти втратили понад 250 БМП-3 з 640 тих, що були на озброєнні РФ в 2021 році. З них понад 60 були захоплені ЗСУ в якості трофеїв. Незадокументовані втрати, ймовірно, значно вищі.

Вас також можуть зацікавити новини: