Росіяни обстрілюють південь України / фото npu.gov.ua

За минулу добу російська армія застосувала рекордну кількість авіабомб по населених пунктах Херсонщини.

Як повідомляє прес-служба Сил оборони півдня України, протягом доби противник завдав 12 авіаційних ударів із застосуванням 85 керованих авіабомб по населених пунктах Херсонщини. Наголошується, що це - рекордна кількість  за добу з початку війни, яку РФ застосувала проти жителів правобережжя.

Також ворог застосував два FPV-дрони та скинув з БпЛА інших модифікацій  22 осколкові боєприпаси.  Внаслідок одного з ударів пошкоджено приватний автомобіль.

За минулу добу ворог здійснив понад 100 артилерійських обстрілів з використанням 518 снарядів. Тільки по Херсону ворог гатив 8 разів, обстріляні Антонівка, Садове, Берислав, Козацьке. Внаслідок обстрілів поранено 8 цивільних, пошкоджено 9 приватних будинків, будівля приватного підприємства та адміністративна будівля.

У Силах оборони додали, що ліквідували на цьому напрямку 24 окупанти, знищено БМП-3, два автомобілі, спостережний пункт та польовий пункт боєпостачання ворога.

Наразі на чергуванні три бойові кораблі загарбників маневрують поблизу узбережжя РФ та тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим: два - у Чорному морі, один - в Азовському.  Російські ракетоносії наразі заведені у пункти базування.

За даними начальника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, за минулу добу противник здійснив 132 обстріли, випустивши 640 снарядів з мінометів, артилерії, "Градів", танків, БПЛА, С-60-1 та авіації, один з них - ракетний. По Херсону ворог випустив 58 снарядів.

"Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області, магазин у Бериславі; приватні підприємства у Херсоні... Вчора близько 20:30 російські терористи завдали ракетного удару по середмістю обласного центру. Внаслідок цього пошкоджені багатоповерхівки. Інформація про постраждалих та руйнування встановлюється", - зазначив посадовець.

Прокудін також оприлюднив відео, на якому зафіксовані наслідки одного з прильотів.

"Такий вигляд мають багатоповерхівки у Суворовському районі Херсона після влучання російської ракети Х-31.  По одній з будівель ворог вдарив уже третій раз... Пошкоджено чотири будинки, в одному з них обвалилось перекриття... Побило й приватні оселі. Під вогонь потрапила 54-річна жінка, в якої діагностували вибухову травму і поранення плеча", - зазначив посадовець.

На відео також зафіксовані свідчення людей про жахіття, які пережили. Наприклад, одна з жінок розповідає, як під час вибуху малесенький уламок віконного скла пропалив її тіло. Водночас видно, що безліч уламків, в тому числі скляні усіяли вулиці.    

За даними очільника Херсонської МВА Романа Мрочко, удар по житловому був нанесений протирадіолокаційною ракетою Х-31П.  

Росіяни обстрілюють південь України / фото npu.gov.ua

"Армія РФ застосувала проти мирних херсонців зброю, яку використовують проти радарів у складі зенітних ракетних комплексів, батарей зенітної артилерії тощо. Дивом обійшлося без жертв", - наголосив він.

Також, за його словами, вночі російські окупаційні війська обстріляли один із медичних закладів у Херсоні. На чергуванні перебували десять працівників. Попередньо відомо про пошкодження снарядами медичної будівлі.

У Головному управлінні Національної поліції у Херсонській області розповіли, що ворог випустив керовані авіабомби по кількох населених пунктах Херсонщини, зокрема тероризуючи Бериславський напрямок. У Тягинці внаслідок ударів зруйновані будинки місцевих жителів. У Козацькому Каховського району в результаті мінометного обстрілу поранення голови дістав 76-річний місцевий житель.

У Бериславі військові РФ із безпілотника атакували житловий квартал міста. Внаслідок вибухів тяжкі поранення біля магазину отримав 53-річний чоловік, також у власному будинку постраждав 61-річний чоловік.

Херсон та його передмістя російська армія обстрілювала з різного виду озброєння. Через ворожі снаряди у багатоповерхових будинках пошкоджені вікна та балконні рами, понівечені автівки та дорожнє полотно.

За ствольної артилерії противник обстріляв прибережну частину Корабельного району, поранення дістали троє чоловіків віком 38, 60 та 70 років, а також 47-річна жінка. У всіх потерпілих вибухові травми та уламкові поранення різних частин тіла.

Росіяни обстрілюють південь України / фото npu.gov.ua

У Дніпровському районі внаслідок артилерійського обстрілу поранено 61-річного чоловіка.

Ввечері російські війська здійснили ракетний удар по центральній частині міста, поціливши по житловій забудові. Внаслідок потужного вибуху в п’ятиповерховому будинку зруйновано дах та значно пошкоджено квартири, у навколишніх багатоповерхівках та адміністративній будівлі повибивало вікна.

Нагадаємо, російські окупанти завдали комбінованого удару по півдню України різними типами ракет та ударними дронами. Зокрема, по Одесі ворог вдарив "Оніксом" і "Іскандером-М". Влучено у середмістя та по законсервованій промисловій будівлі. Вибуховою хвилею понівечено  20  багатоповерхових житлових будинків, художній музей в історичній частині міста, що віднесена до спадщини ЮНЕСКО.  Пошкоджено складські приміщення порту, розвантажувальну спецтехніку, автівки із збіжжям.  Постраждало 8 цивільних. Також після обстрілу виникли пожежі у двох будівлях, а в селі Усатове пошкоджено приватний будинок. 

Вас також можуть зацікавити новини: