Олексій Гетьман розповів, на скільки років Росії вистачить техніки для війни / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман прокоментував наступальний потенціал Росії. Він вважає, що за таких темпів виробництва зброї в РФ та її нищення Силами оборони України, до 2026 року він зійде до нуля.

"Військово-промисловий комплекс Росії може виробляти приблизно 900 одиниць важкої техніки на рік. Це приблизно 450 танків, 450 БТРів та  БМП. Вони можуть збільшити їх виробництво, але не суттєво. Отже, це приблизно 20 танків на місяць. Вони можуть збільшити до 30 танків, навряд чи до 40… Якщо перевести на місяць, то вони можуть додавати до тих 20, що виробляють, ще приблизно 50, які вони розконсервовують. І то, це максимум на півтора року, бо половина того, що в них було на складах, використано вже", –  зазначив Гетьман в ефірі телемарафону.

За його словами, мова йде про можливість Росії постачати 70 танків, максимум 100 танків на місяць.

Відео дня

"А ми нищимо в середньому 200-250 танків на місяць. Тобто ми нищимо щонайменше вдвічі більше, ніж вони можуть виробляти. Але реально втричі. І якщо вести таку арифметику, до 2026 року такова можливість Росії буде порожня повністю, під нуль. Можна такі цифри привести по артилерії, по снарядах… Усі ці цифри приблизно так само "б’ються". Тобто 2024 рік вони ще можуть вести бойові дії, 2025 рік – це вже буде проблематично. А от до 2026 року за таких темпів у них залишиться 0", – сказав він.

Говорячи про ракети, ветеран російсько-української війни зосередився саме на далекобіних: Х-101, Х-555, "Калібр", "Іскандер", "Кинджал".

"У них залишилось не більше 20% всіх ракет великої дальності, які були в них на початку повномасштабного вторнення, 80% вони використали. Але їм треба мати певні запаси, вони не можуть під нуль вистрелити всі ракети. Вони можуть спокійно стріляти ракетами, які виробляють", – зазначив він.

Військовий наголосив, що таких ракет Росія може виробляти в місяць від 40 до 70. Це, наприклад, один-два "Кинджали", 5-6 "Іскандерів", 25-30 "Калібрів".

"Тобто вони можуть робити два великих ракетних обстріли в кількості 30-40, до 50 ракет. Якщо вони будуть робити три таких великих нальоти, то їм треба залазити в свій умовно недоторканний запас", – пояснив Гетьман.

Що стосується інших ракет, якими можна атакувати на не дуже велику відстань – їх у росіян багато. Але, за словами Гетьмана, "погоди" вони не роблять. Проблеми будуть і зі снарядами.

"Вони стріляють сьогодні втричі більше, ніж може їхня промисловість (виробляти)", – зауважив він.

За його даними, на початок війни в росіян було десь 15 млн снарядів, з яких вони вже використали 12 млн.

Разом з тим, Гетьман додав, що зараз росіяни більш-менш налагодили виробництво літаків. Вони можуть виробляти їх десь до на місяць різних. Сили оборони протягом місяця знищують менше.

Також гість ефіру відзначив виробництво "Гераней" – російських "Шахедів", зауваживши, що наразі прогнозувати, скільки їх вироблятимуть, важко.

"Така можливість у Російської Федерації робити наступальні дії. Все інше, що б вони не розповідали, це просто брехня", – наголосив Гетьман.

Знищення техніки РФ в Україні

Загалом за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну ворожа армія втратила десятки тисяч одиниць різного виду зброї, зокрема і важкої техніки. 

За офіційними даними Генерального штабу ЗСУ, знищено вже 4940 танків росіян, 9337 броньованих машин, 317 літаків, 316 вертольотів, понад 5 тисяч дронів, майже 7 тисяч артилерійських систем та тисячі одиниць іншої техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: