SAMP/T використовує модернізований радар Arabel / фото wikimedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що проблема нашої протиповітряної оборони в тому, що вона не може перехоплювати ряд цілей, перехоплення яких властиве ЗРК Patriot і SAMP/T.

"Детальніше розбираючи номенклатуру ракет, якими обстрілюється місто і область, я схиляюся все ж до варіанту необхідності розміщення в Одесі саме SAMP/T. і причиною тому той факт, що однією з превалюючих компонент атак по Одесі є ракети П-800 "Онікс", - написав він.

Sol-Air Moyenne - Portée/Terrestre - це ЗРК, розроблений на початку 2000-х і використовує ракети Aster 30. SAMP/T використовує модернізовану РЛС Arabel, великого радіусу дії, розроблену під модернізовані Aster 30 block 1. Aster 30 Block 1 може перехоплювати балістичні та надзвукові ракети. Дальність ураження цілі у SAMP/T може досягати 120 км, а висота до 20 км.

Відео дня

У грудні 2011 на навчаннях ракета Aster 30 збила ізраїльську балістичну ракету Black Sparrow, а в квітні 2012 була збита ракета-мішень GQM-163 Coyote, що імітує надзвукову протикорабельну крилату ракету, що летить зі швидкістю 2,5 Маха (3000 км/год) на висоті менше 5 метрів. Це був перший випадок, коли європейська система протиракетної оборони знищила надзвукову "ракету", що летить над морем на такій низькій висоті. У 2021 під час навчань At-Sea Demo: Formidable Shield 2021 ракетою Aster 30 була успішно перехоплена надзвукова ціль, на швидкості понад 3000 км/год.

"Фактично, SAMP/T, за всіма своїми характеристиками нітрохи не гірше ЗРК Patriot, але у неї є одна важлива особливість - перехоплення надзвукових цілей на наднизьких висотах, якими є П-800 "Онікс". Це може бути моя суб'єктивна думка, але Одесі потрібен SAMP/T", - додав експерт.

Посилення ППО на півдні України - деталі

Президент Володимир Зеленський повідомив про посилення нашої системи протиповітряної оборони. За словами глави держави, він провів щоденну селекторну нараду і заслухав поточні звіти про постачання зброї та боєприпасів. 

"Є посилення для нашої системи ППО. Направлять туди, де зараз найбільше потрібно. Головне управління розвідки і Служба зовнішньої розвідки доповіли про активність ворога і його найближчі плани. СБУ - про хід останніх реалізацій щодо ворога всередині держави", - заявив президент.

Зараз розгортається і вдосконалюється система ППО навколо портової інфраструктури, оскільки ворог концентрує свої удари саме туди.