Росія вишукує способи захистити свої танки / фото wikimedia.org

Російським танкам Т-64 і Т-72 радянського виробництва важко працювати на фронті через атаки українських FPV-дронів.

Експерт з бронетанкової техніки, офіцер танкових військ у відставці Микола Саламаха розповів "Фокусу", що порівняно з технікою на озброєнні окупантів американські Abrams M1A1 більш захищені та маневрені, а система управління вогнем набагато технологічніша.

Як зазначається, з появою дронів на фронті обом сторонам стало складніше, оскільки танкові підрозділи поки що не знайшли адекватних заходів захисту. Російські пропагандисти заявляли про ураження Abrams дроном "Ланцет". Командир окупаційного взводу з позивним "Игла" зауважив, що раніше постійне використання безпілотників було чимось недосяжним, але зараз їх незрівнянно більше на фронті.

Відео дня

"Скажу, що "Zala" — номер один. Де він не може залетіти, працює "Supercam". А де вони обидва не можуть пролетіти, працює "Орлан", здалеку дивиться", — розповідав він.

Щоб захиститись від українських дронів, росіяни споряджають танки захисними конструкціями: "мангалами" і "амбарами". Ці методи працюють, але "ангар" погіршує бойові можливості військової техніки. Зокрема, вежа не може обертатися на 360 градусів, а підвищена маса призводить до втрати мобільності, погіршується і огляд для екіпажу.

На думку Саламахи, українським військовим варто також зайнятися пошуком способів захисту. Однак поки що конструктори і військова промисловість не знайшли засобів, що гарантують танкам 100%-й захист.

Підвищити живучість військової техніки могли б: придушення засобами РЕБ каналів управління БПЛА, маскування, знищення дронів стрільбою з кулеметів і застосування лазерної зброї.

Війна в Україні - боротьба з дронами

Під час наступу в районі Тернів на Донеччині, російський танк Т-72Б3М, укомплектований різноманітними системами радіоелектронної боротьби, який отримав прізвисько "цар-РЕБ", очолював атакувальне угруповання.

Як повідомляв УНІАН, у Росії був розроблений новий танк T-72B3M, призначений для придушення дронів за допомогою радіочастотних перешкод. Як відомо, наразі радіочастотні перешкоди є найкращим захистом від FPV-дронів. Однак у росіян, як завжди, пішло щось не так, і українські інженери вже розбирають трофейний танк.

За словами експертів, російські війська дедалі частіше використовують у зоні бойових дій в Україні "танки-ангари", які можуть бути обшиті навіть найпосереднісінькою бляшаною "бронею", але водночас стають недоступною ціллю для середньостатистичного FPV-дрона.

Вас також можуть зацікавити новини: