Зруйновано міф про F-16 / фото REUTERS

Україна наголошує на тому, що їй під час повномасштабної війни потрібні американські винищувачі F-16. Довкола цих літаків вже з'явилися фейки. 

Як розповів військовий аналітик Олексій Гетьман, деякі з цих фейків звучать дійсно кумедно. Про це повідомляє "24 канал".

Експерт розповів, що наразі поширюють відверту нісенітницю про те, що для обслуговування одного винищувача F-16 потрібно від 15 до кількох десятків людей. Та так говорити некоректно.

Відео дня

"На кожного солдата є один лікар, один командир роти, один кухар, один телефоніст… Але ці всі люди обслуговують й інших солдатів. Так можна перекрутити, що на одного солдата йде 15 людей обслуги", – каже Гетьман.

Він пояснив, що група з обслуговування F-16 дійсно нараховує від 15 людей, та є нюанс: вони не закріплені лише за одним умовним винищувачем, а обслуговують усі літаки на летовищі.

Прохання про поставки F-16 Україні

30 січня прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність передати ЗСУ американські винищувачі F-16. Та для цього потрібна згода США.

31 січня заступник міністра оборони Польщі Войцех Скуркевич заявив, що Польща не обговорювала відправку винищувачів F-16 в Україну.

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц рішуче відкинув ідею про передачу Україні винищувачів. 

Президент США Джо Байден заявив, що його країна не даватиме винищувачі F-16 Україні. Він обмежився короткою відповіддю "Ні" й не назвав причин відмови.

Вас також можуть зацікавити новини: