Кім Чен Ин допомагає Путіну у війні / фото REUTERS

Північна Корея надала партію зброї російській ПВК "Вагнера". За оцінкою США, кількість зброї від КНДР не змінить динаміку бойових дій в Україні, "але ми стурбовані тим, що Північна Корея планує поставити більше військового обладнання".

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого американського чиновника, який говорив за умови збереження анонімності. Зазначається, що відправка зброї має на меті зміцнити окупаційні сили в Україні й розширити роль ПВК у війні.

"Ми можемо підтвердити, що Північна Корея завершила початкове постачання зброї компанії "Вагнер", яка оплатила обладнання. Минулого місяця Північна Корея надала піхотну зброю та ракети в Росію для використання компанією "Вагнер", – сказав чиновник.

Відео дня

У США наголосили, що постачання зброї Північною Кореєю є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Американці планують порушити це питання в Раді безпеки. На думку експертів, Пхеньян створив балістичні ракети, здатні вразити практично будь-яку точку землі, а також зброю меншої дальності.

Пізніше речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі підтвердив цю інформацію, пише AP. За його словами, представники розвідки США встановили, що Північна Корея минулого місяця завершила першу поставку зброї, яка включала ракети.

"Ми оцінюємо, що кількість матеріалів, переданих ПВК "Вагнера", не змінить динаміку бойових дій в Україні. Але ми, звичайно, стурбовані тим, що Північна Корея планує постачати більше військового обладнання", – зазначив Кірбі.

Він сказав, що в деяких випадках російські військові чиновники навіть "підпорядковувалися командуванню "Вагнера". Кірбі повідомив, що на даний момент США оцінюють, що у ПВК "Вагнера" близько 50 тис. людей воюють в Україні, включаючи 10 тис. контрактників і 40 тис. засуджених, яких компанія набрала з в'язниць.

Зауважується, що ПВК "Вагнера" не значиться на балансі військових відомств і в реєстрі юридичних осіб, проте її бійці, за даними численних журналістських розслідувань, беруть участь у війні Росії в Україні. ПВК вважається одним із найбільш боєздатних підрозділів, які беруть участь у боях на українських територіях. Їхніх бійців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

Влітку 2022 року з’явилися відомості про те, що ПВК "Вагнера" вербує та відправляє на війну російських в’язнів. Вербуванням займається особисто близький до російського президента власник компанії Євген Пригожин, який відвідав понад десять колоній у різних областях країни.

КНДР допомагає у війні проти України:

В липні Україна розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю через визнання "незалежності" тимчасово окупованих Росією територій Донбасу.

У листопаді Північна Корея заявила, що ніколи не мала угод з Росією з продажу зброї і не планує цього робити. Однак того ж місяця стало відомо, що вперше за кілька років до Росії прибув потяг з Північної Кореї.

Координатор стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Північна Корея таємно постачає Росії значну кількість артилерійських снарядів.

Вас також можуть зацікавити новини: