Марк Рютте та Володимир Зеленський провели переговори в столиці України / фото president.gov.ua

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сьогодні прибув до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Під час візиту була обговорене питання військової допомоги Україні, а зокрема надання літаків.

"Те, що Нідерланди схиляються, щоб поставити ці літаки – так. Але далі я про це не говорив би, тому що це може не допомогти досягти рішення", - сказав Марк Рютте на прес-конфереції, передає Interfax.

Водночас Володимир Зеленський заявив, що домовитися щодо постачання літаків  важче, ніж на рахунок "танкової коаліції". Однак певні позитивні моменти уже є, як ось навчання українських пілотів.

Відео дня

"Ми точно працюватимемо над цією коаліцією (літаків – прим.). Ми почали розмову про тренування. Це питання до всього світу, тому що це залежить не від однієї країни. Це питання багатьох складових. Україна наполеглива в тих речах, які захищають наші цінності. Будемо вірити, що в цьому напрямі ми матимемо результат", - сказав президент України.

Також Зеленський відзначив, що Нідерланди є одним із лідерів у допомозі України у різних сферах та на різних майданчиках:

"Нідерланди є одним із лідерів у військовій, фінансовій, гуманітарній сфері та юридичній допомозі нашій державі. Усі українці завжди будуть вдячні за цю підтримку й ніколи не забудуть про неї", - йдеться у зверненні президента у його Telegram-каналі.

Нідерланди та допомога Україні: що відомо

Нідерланди пообіцяли організувати разом із двома країнами постачання 100 танків Leopard для ЗСУ. Окрім цього Амстердам погодився передати десятки тисяч снарядів для цих танків.

У січні стало відомо, що Нідерланди готові розглянути запит України на постачання винищувачів F-16.

Також Амстердам готовий купити танки Leopard-2 для України.

17 січня ЗМІ повідомляли про передачу Києву системи ЗРК Patriot від Нідерландів.

Вас також можуть зацікавити новини: