Польща може передати ЗСУ ще 20 винищувачів МіГ-29, заявив посол України в Польщі / фото armyinform.com.ua

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що ЗСУ можуть отримати від Варшави ще 20 винищувачів МіГ-29, які залишилися на озброєнні польских ЗС, однак є певна умова.

За його словами, цього не станеться, поки Польща не почне отримувати західні літаки. Про це дипломат заявив в інтерв'ю "Укрінформ". Наразі Україні передали 10 одиниць винищувачів МіГ-29. 

"Поки що передано 10 МіГ-29, але не виключено, що Польща передасть решту - близько 20-ти літаків цього типу, які в них ще залишаються на озброєнні. Однак, швидше за все це станеться після того, як до Польщі почнуть надходити літаки від країн Заходу. Цей процес уже розпочався", - вказав він.

Відео дня

Йдеться про передачу винищувачів FA-50, які вже отримала Варшава від Південної Кореї. 

Також Зварич підтвердив, що підготовка українських пілотів на винищувачах  F-16 має розпочатися в серпні. Наразі Україна проводить консультації з Польщею щодо кількості пілотів та інших моментів про процес тренування. 

Дуда уточнив момент, чому Польща досі не передала Україні літаки F-16

Нагадаємо, у березні 2023 року Польща разом зі Словаччиною оголосили, що підтримають ЗСУ винищувачами Міг-29. Проте питання щодо передачі більш сучасного покоління американських винищувачів F-16 досі викликає сумніви у партнерів.

У червні під час візиту до Ісландії лідер Польщі Анджей Дуда вказав, що Варшава може надати Києву додаткову партію літаків Міг-29, замість F-16, адже останніх надто замало на озброєнні польскої армії: "Та кількість літаків F-16, якими ми володіємо, не дозволяє сьогодні говорити про передачу Україні якоїсь їх частини", - сказав Дуда.

11 червня на саміті НАТО у Вільнюсі одинадцять країн-членів Альянсу підписали спільний меморандум щодо тренування українських пілотів на F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: