Жданов розкрив особливості радарів GM-200, які отримає Україна / фото Міноборони України

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що радари GM-200, меморандум про постачання яких для української протиповітряної оборони підписали Україна та Франція, є одним із різновидів раннього виявлення пусків балістичних ракет.

"Це дуже важливо. Чим раніше ми виявляємо балістичну ракету, тим більше у нас можливостей її збити. До речі, одна з функцій літака F-16 – це теж виявлення й перехоплення. Як винищувач, він може перехоплювати ракети й працювати в спарингу зі схожими радіолокаційними станціями й системами ПРО. Якщо ескадрилья своєчасно піднята в повітря, разом із системами ППО вони можуть працювати по виявленню й перехопленню ракет, зокрема й балістичних", – розповів Жданов в інтерв’ю ТСН.

Крім того, це черговий крок до створення інтегрованої системи ППО та ПРО України, про що йшлося на шостому засіданні у форматі "Рамштайн".

Відео дня

"Все це елементи, які поступово будуть вливатися в єдину систему оповіщення й розподілу цілей між засобами ураження, і які вже на сьогодні становлять основу тієї могутньої системи, яку ми маємо побудувати, щоб закрити власне небо", – наголосив експерт.

Радари GM-200

Наприкінці січня 2023 року стало відомо, що влада Франції допоможе Україні придбати радари для протиповітряної оборони GM-200. Їх придбають за кошти створеного Францією спецфонду підтримки України. 

За словами військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, Ground Master 200 – це багатоцільовий радар ППО середнього радіусу дії сімейства Thales Ground Master. Він являє собою тактичний радар, який одночасно відповідає найсуворішим оперативним вимогам.

Вас також можуть зацікавити новини: