САУ Caesar / фото Nexter Group

Україна отримала від Франції безконтактні детонатори для снарядів САУ Caesar - зброї для знищення піхоти в окопах.

За словами військового експерта Олега Жданова, вона досить потужня й використовується для ураження піхоти: як відкритої, так і приховано розташованої. Про це він сказав в ефірі 24 каналу.

"Тієї піхоти, яка сидить в окопах, і відкрито розташованої неброньованої техніки. Для цього і є цей детонатор", - підкреслив Жданов.

Відео дня

Він уточнив: різниця лише в тому, що сьогодні ті снаряди, які застосовують гаубиці Caesar, підриваються методом контакту, тобто або контакту з землею, або з ціллю, в яку вони влучили. Як пояснює експерт, переданий дистанційний детонатор підриватиме снаряд на певній висоті, яку там встановлять. Є низьке і високе положення, повітряний підрив снаряда поширює осколки зверху вниз - вони потрапляють, зокрема, в окоп.

"Зона ураження набагато більша і ймовірність ураження противника набагато вища. Повітряний розрив надає велику ефективність осколкового фугасного снаряда по відношенню до ураження противника", - розповів Жданов.

Як повідомлялося, у Франції вивчають можливість передачі Україні додатково шести нових САУ Caesar. ЗМІ припускали, що про передачу другої партії президент Франції Макрон, можливо, оголосить під час свого візиту в Україну наступного тижня. Однак незабаром в Парижі спростували такі плани французького лідера. Там кажуть, що дата його візиту до Києва поки не визначена.