Taurus – не панацея: експерт пояснив, чому Україні не варто молитися на німецькі ракети

Німецькі ракети Taurus, які Олаф Шольц не поспішає передавати Україні, допомогли б у війні проти Росії, але не змінили б хід війни. 

Таку думу в ефірі телемарафону висловив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

"Taurus не є панацеєю, їх усього у німців задекларовано до 130 одиниць. Тобто, якщо дадуть 30 – це вже буде величезний крок уперед. Балістика, насправді – це наше все – велика кількість ATACMS. Якщо говорити про якість такої зброї, то дуже сумнівно, що буде дальність до 500 кілометрів. Всі експортні варіанти надаються до 300 кілометрів. Звісно, що у змішаному ударі разом із Storm Shadow, великою кількістю безпілотників та тими ж ATACMS, можуть по-справжньому пошкодити чи упідводнити Кримський міст. Було б добре, якби ці ракети надійшли, але я б не казав, що це якісь вундерваффе", – зазначив Черник.

Відео дня

Він також додав, що для того, аби РФ суттєво відчула наслідки передачі Києву Taurus, Україна має отримати велику кількість цих ракет. 

"Під час операції "Буря у пустелі" за 37 днів американці відстріляли понад 600 ракет. Протягом однієї доби могли використати від 20 до 100 ракет. Нам складно про таке навіть мріяти", – сказав Черник.

Taurus для України: що треба знати

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина наразі не планує передавати Україні крилаті ракети Taurus. 

На думку авіаексперта Валерія Романенко, передача Україні ракет Taurus означала б смерть для Кримського мосту. Однак, німецький канцлер цього не хоче.

Натомість військовий аналітик Олександр Коваленко вважає, що Taurus не є унікальною ракетою, яка водночас має багато мінусів. Він заявив, що Україні не варто зациклюватися на Taurus, адже для F-16 є інші цікаві варіанти.

Вас також можуть зацікавити новини: