Роман Світан розповів, як можна протидіяти російським літакам Ту-95МС / фото ua.depositphotos.com

Російські окупаційні війська завдають ракетних ударів по Україні з використанням стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Знищити ці літаки можна, хоча й непросто.

Про це розповів в ефірі "24 каналу" військовий експерт, військовий льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. Він додав, що знищувати ці літаки з ЗРК можливості немає – ракети окупанти запускають з Каспійського регіону, це занадто велика відстань.

Він припустив, що випущені з цих бомбардувальників ракети теоретично можна знищувати над територією Росії. Допомогти у цьому – за наявності потрібного озброєння – зможуть і винищувачі F-16.

Відео дня

Водночас Світан наголосив, що боротися з літаками Ту-95МС можна і в інший спосіб. Він нагадав, що Україна вже уражала російську авіацію в місцях базування на тому ж аеродромі Енгельс.

"Ми туди діставали, але не далекобійними засобами ураження. Загалом знищити ці літаки реально. Це дуже хороші цілі. А вивести їх з ладу досить легко", – додав військовий експерт.

Крім того, як в Ту-95, так і в Ту-160 залито від 1 до 3 цистерн авіаційного керосину. І навіть маленьке ушкодження може повністю знищити цей літак, а також пошкодити борт, який буде знаходитися поруч.  

"Після знищення цих літаків росіяни будуть змушені "з рогатки" запускати ці ракети. Таких літаків не так і багато. Всього лиш кілька десятків", – констатував Роман Світан. 

Знищення літаків РФ: останні новини

Протягом 2023 року Сили оборони України збили 45 літаків російських загарбників. Найбільше "приземлили" в січні. А у грудні українські воїни знищили п’ять літаків РФ за три дні.

Загалом за час повномасштабної війни РФ проти України було знищено 329 російських літаків. Саме таку цифру наводить Генеральний штаб ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: