Костянтин Криволап розповів, чим росіяни вирішили замінити літаки А-50 для ведення розвідки / колаж УНІАН з фото wikimedia.org та скріншоту

Після збиття Силами оборони російських літаків далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 ворог почав використовувати для проведення розвідки іранські дрони Mohajer-6.

Про це сказав авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі телемарафону. "Mohajer-6 це багатофункціональний БПЛА, але основне його призначення є розвідка, хоча він може бути оснащений чотирма ракетами невеликої дальності - 4-8 кілометрів", - зазначив він. За його словами, зараз ворог заховав ті А-50, які в нього залишились, якомога далі на території Росії, і тому росіяни "залишись без очей". "Частково вони можуть проводити розвідку за допомогою літака Су-24МР, який якусь частину інформації може знімати. І от такі Mohajer-6 їм допомагають", - повідомив Криволап. За його словами, не можна говорити, що цей дрон є зовсім поганий і зібраний із запчастин пральних машин. "В нього стоять плати і чіпи американські, в нього японська камера, сінгапурські далекоміри, висотоміри. Він щось бачить", - зазначив експерт.

За його словами, для українських спеціалістів це досить відомий БПЛА, бо ще у вересні позаминулого року дрон такого типу за допомогою нашого катера було збито, і він "на парашуті впав у воду, і його підняли майже цілого". "І досить серйозно його вивчали, тому знаємо які там внутрішні стоять прилади, що там за чіпи стоять. І зрозуміли як з ним боротися. Він не захищений від метеоумов, не дуже любить літати вночі в тумані, але 12 годин він може протриматися в повітрі, і за цей час він може зняти дуже багато, в основному оптичної інформації, і відповідно передати своїм операторам", - повідомив Криволап. За його словами, це заміна для отримання необхідних даних, які росіяни раніше мали від літака А-50У.

Відео дня

Нагадаємо, наприкінці лютого очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов сказав, скільки А-50 у Росії залишилося після того, як два борти вже знищила українська сторона. За його словами, тепер у РФ є лише шість таких літаків.

Триває війна в Україні - сьогодні про це варто знати

Як повідомляв УНІАН, за даними розвідки Великобританія, Росія використовує безпілотний літальний апарат іранського виробництва Mohajer-6 для спостереження над Чорним морем і Кримом. При цьому сказано, що він призначений для ведення розвідки, спостереження, виявлення цілей, а також може проводити атаки типу повітря-земля, скидаючи керовані боєприпаси.

За даними британської розвідки, радіус дії Mohajer-6 обмежений прямою видимістю управління оператором у режимі реального часу: приблизно 200 км на висоті 3,5 км.

В розвідці повідомляли, що застосування цих дронів у західному Криму, ймовірно, свідчить про те, що Росія намагається визначити загрози для російських портів і суден після недавніх успіхів України. Існує реальна можливість, що його місією є і підтримка російських процесів для спрямування ударів по південно-західному узбережжю України.

Вас також можуть зацікавити новини: