REUTERS

Президент Італії Джорджо Наполітанодасть 28 жовтня свідчення на судовому процесі у справі про "змову держави з мафією". Це перший прецедент в історії республіки, коли діючий глава держави виступає свідком у суді, повідомляє ТАСС.

Допит за участю чотирьох прокурорів, які ведуть цю гучну справу, буде проходити в особливих умовах - за закритими дверима в Квірінальському палаці, римській резиденції президента. Як повідомляє агентство АНСА, список питань підготовлено. Звинувачення буде представляти ще один прокурор, який, однак, не зможе ні про що питати Наполітано.

Читайте такожПарламент Італії не захотів оголошувати імпічмент президенту

Відео дня

Гучний процес, метою якого є з'ясувати, чи існувала у 1990-х змова між державою і мафією, почався у Палермо в травні 2013 року. До справи, у якій замішані як мафіозні боси, так і ряд політиків, долучені роздруківки прослуханих розмов Наполітано з колишнім міністром внутрішніх справ Миколою Манчино (1992-1994), Останній проходить у справі в якості обвинувачуваного. 89-річний Наполітано, який став президентом у 2006 році, переобраний на цей пост у 2013 році, очолював МВС з 1996 по 1998 роки.

Раніше Конституційний суд після численних звернень постановив, що у глави держави можна знімати свідчення на процесі, але без порушення балансу інтересів влади.

На початку 1990-х в Італії була здійснена серія терактів. За ними стояла злочинна організація Cosa Nostra, яка таким чином намагалася шантажувати правлячі кола і домогтися від уряду ослаблення спеціальної кримінальної статті за мафіозну діяльність. У підсумку з в'язниць були випущені понад 300 мафіозі. Розслідуванням цих фактів зайнялися в Італії тільки через 20 років. Прокурори сподіваються, що суд дозволить пролити світло на обставини розправи мафії над знаменитими суддями Джованні Фальконе і Паоло Борселліно.