REUTERS

В іспанській провінції Каталонія сьогодні проходить неформальний референдум з питання незалежності, передає російська служба Бі-Бі-Сі.

19 вересня регіональний парламент більшістю у 106 голосів проти 28 проголосував за референдум. Конституційний суд Іспанії визнав це рішення суперечить конституції країни.

Читайте такожКаталонці поскаржаться ООН на уряд Іспанії

Відео дня

Однак президент Каталонії Артур Мас наполіг на символічному голосуванні, результати якого не матимуть юридичної сили, і застеріг центральний уряд від спроб перешкодити його проведенню, назвавши їх "прямим наступом на демократію".

Опитування організовується силами приблизно 40 тисяч волонтерів без державного фінансування.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой напередодні підкреслив, що будь-який його результат не матиме практичних наслідків, закликав каталонців "звернутися до здорового глузду" і пообіцяв переговори про розширення автономії регіону в рамках Конституції.

Читайте такожБлизько 5 тисяч іспанців вийшли на вулиці, вимагаючи провести референдум про незалежність Каталонії (фото)

В суботу у багатьох населених пунктах Каталонії відбулися мітинги під протилежними гаслами. Акція прихильників незалежності у Барселоні завершилася незначною сутичкою з поліцією. Потерпілих і затриманих не було.

Довідка. Каталонія - порівняно невелика за площею, але економічно розвинена провінція на північному сході Іспанії зі столицею в Барселоні. Каталонці складають приблизно 16% населення країни (7,5 мільйона осіб), у них своя мова і своя культура.