Дональд Трамп / REUTERS

Президент Ірану Хассан Роухані застеріг США від війни з Тегераном і зажадав "не кусати за хвіст лева".

Як пише BBC, Хасан Роухані звернувся до США під час спілкування з іранськими дипломатами.

Читайте такожВ Ірані пригрозили заблокувати постачання нафти в Перській затоці через США

Відео дня

"Америка повинна знати, що перемир'я з Іраном - це мати усього миру, а війна - мати всіх воєн", - заявив Роухані.

Він зазначив, що США не повинні втручатися у внутрішні справи Ірану, і зажадав "не кусати за хвіст лева, адже це призведе лише до жалю".

Президент США Дональд Трамп менше ніж через добу відповів на сторінці в Twitter постом із погрозами, цілком написаним великими літерами.

"Ніколи в житті не погрожуйте США знову, інакше будете страждати від наслідків, яких ви ще не бачили за невелику історію. Ми більше не та країна, яка буде терпіти ваші божевільні заяви про насильство і смерть. Будьте обережні!", - написав президент США.

Роухані поки не відповів на заяву Трампа.

Нагадаємо, на початку травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни із Спільного всеосяжного плану дій (ВДП), укладеного між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною в 2015 році і передбачає виконання Тегераном низки кроків, спрямованих на обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Інші учасники угоди розкритикували рішення Трампа і заявили про намір зберегти домовленості в силі.

Читайте такожІран поскаржився на США в Міжнародний суд ООН через санкції

Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану, а потім зажадали від держав-союзників до 4 листопада припинити купувати нафту в Ірану, заявивши, що в іншому випадку введуть санкції проти закупівельників.

Зокрема, США направили попередження низці японських компаній з вимогою звести закупівлі нафти в Ірану до нуля.

Після цього стало відомо, що Японія розглядає можливість відмови від іранської нафти і в той же час починає переговори з тим, щоб вивести свої компанії з-під можливих санкцій США, а також шукає заміну іранській нафті на ринках ОАЕ і Саудівської Аравії.

Як повідомляв УНІАН, у травні держсекретар США Майк Помпео заявив, що політика США стосовно Ірану не має на меті змінити керівництво цієї країни, її мета - змінити поведінку іранських лідерів, щоб вони прислухалися до власного народу і припинили деструктивну поведінку в регіоні.