Ілюстрація / REUTERS

У Зімбабве оголосили попередні результати президентських і парламентських виборів, які відбулися 30 липня. За даними ЦВК Зімбабве, чинний президент Еммерсон Мнангагва, лідер партії «Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт» (ZANU-PF), отримав 50,8% голосів. Його суперник, глава опозиційного "Руху за демократичні зміни" (MDC) Нельсон Чаміса - 44,3%.

Читайте такожВибори президента Ліберії виграв відомий футболіст

Як передає РБК, оголошення підсумків президентського голосування кілька разів відкладалося. Опозиціонери зв'язали таку затримку зі спробами Виборчого комітету Зімбабве (ZEC) вплинути на результат виборів, в яких, на переконання Чаміси, він здобув перемогу. «ZEC хоче купити більше часу, щоб розвернути народну перемогу на президентських виборах. Ця стратегія розрахована на те, щоб підготувати Зімбабве до прийняття фальшивих результатів», — обурився лідер MDC в Twitter. «Ми набрали більше голосів і захистимо свою перемогу!» — додав він.

Відео дня

Відразу після оголошення результатів виборів опозиція заявила, що відмовляється визнавати їх. Водночас її представники були видалені поліцією з ЦВК.

Загиблий учасник протестів / REUTERS

1 серпня в центрі Хараре, де сконцентровані сили опозиції, пройшли масові протести. У відповідь міністр юстиції Зіямбі Зіямбі оголосив про введення в місто армії з метою відновити там «мир і порядок». В результаті зіткнень натовпу і військових загинула як мінімум одна людина.

Вперше за майже 40 років у виборах у Зімбабве не брав участь Роберт Мугабе. Між тим, його день народження став державним святом.

Солдати б'ють учасника протестів / REUTERS