рубль россия / elise.com.ua

Про це йдеться в статті Олега Гавриша "Радянські граблі", опублікованій в журналі "Новое время".

“Зараз всі міжнародні організації погіршують свої прогнози щодо Росії. Очевидно, що в наступному році ситуація в російській економіці буде катастрофічною",- каже Павло Кухта, керуючий партнер українського Центру економічних рішень.

Читайте такожНафта знову дешевшає через її надлишок на ринку

Відео дня

Валерій Пушня, керівник напрямку по роботі на ринках українського підрозділу швейцарської фінансової компанії Credit Suisse, говорить, що зниження рейтингів загрожує масовим банкрутством компаній у наступному році.

Навіть якщо справа не дійде до дефолту нафтовиків, російський видобуток вуглеводнів все одно очікують значні труднощі. США і Євросоюз ввели санкції проти продажу нових нафтогазових технологій і обладнання Росії. Без них неможлива розробка родовищ, які повинні були прийти на місце вже виробленим.

Тобто видобуток нафти і газу в Росії вже з 2015 року почне падати.

"Захід знав, куди треба завдати удару",- каже Михайло Гончар, президент українського центру глобалістики Стратегія XXI. Можливий наступного року і розвал системи постачання продуктами харчування, зазначає Рабінович: "Коли є проблеми з рублем, перші, хто страждає,- це імпортери". Вже в 2015 році величезна їх кількість розориться, що призведе до ланцюжку побічних явищ.

“Логістичні компанії, склади і так далі будуть розорятися. У Росії в цьому році вже були перебої з гречкою, і це тільки початок",- зазначає експерт.

У кінцевому рахунку це може підірвати соціальну ситуацію в країні та привести до того, чого так довго домагався Захід: Росія повстане проти Путіна.

Такий розвиток подій може відгукнутися і в Україні. Віталій Ваврищук, керівник налитического департаменту інвесткомпанії SP Advisors, зазначає: Україна є одним з основних торгових партнерів РФ і тому загибель економіки, від якої вона залежить, відіб'ється на нас негативно. Український експорт у Росію вже значно зменшився в цьому році через російські обмеження, спрямовані проти продуктів - сиру, м'яса і кондитерських виробів.

Повну статтю можна прочитати в новому випуску журналу Новое время.