Напередодні сплив термін внесення кандидатур / www.culturavietii.ro

Поборотися за посаду генерального секретаря Ради Європи вирішили четверо кандидатів.

Список кандидатів на посаду генсека у п'ятницю, 11 січня, оприлюднила на своєму сайті Рада Європи, передає Deutsche Welle.

На посаду генсека РЄ претендують четверо політиків: віце-прем'єр, міністр закордонних справ і міністр оборони Бельгії Дідьє Рейндерс, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, екс-міністр закордонних справ, депутат парламенту Греції Дора Бакоянні і віце-прем'єр та глава МЗС Хорватії Марія Пейчинович-Бурич. Пропозиції щодо відповідних кандидатур отримав комітет міністрів організації.

Відео дня

Читайте такожВ МЗС України вважають, що Ягланда на посаді генсека Ради Європи має замінити жінка

Комітет міністрів РЄ проведе співбесіди з кожним з кандидатів у березні 2019 року і визначиться з остаточним списком претендентів, який буде переданий Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Голосування в ПАРЄ щодо обрання нового генсекретаря має відбутися у червні 2019 року. Мандат нового генерального секретаря Ради Європи розпочнеться 1 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, нинішнім генсеком Ради Європи з 2009 року є норвезький політик Турбйорн Ягланд. Раніше Ягланд був прем'єр-міністром та міністром закордонних справ Норвегії.

Генеральний секретар очолює постійний секретаріат Ради Європи, який надає підтримку політичним органам організації. Генерального секретаря обирають на п'ятирічний термін.