Курильські острови / фото kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін хоче, аби Японія допомогла йому послабити західні санкції. Заради цього він готовий пожертвувати двома з чотирьох підконтрольних РФ Курильських островів.

Таку думку висловив російський опозиційний політик Ілля Пономарьов, передає «Обозреватель». За його словами, Кремлю буде дуже непросто домогтися дружби з Токіо.

Читайте також"Путин передаст": у Москві затримали мітингувальників проти передачі Японії Курильських островів

Відео дня

Політик зазначив, що думка простих росіян у питанні передачі островів особливої ролі не відіграватиме. За його словами, російське телебачення "пояснить людям, що йдеться про дві скелі, які не мають принципового значення і на яких ніхто не живе".

"Ці два острови мають значення тільки потоками міграції риби. Ця скеля — як в України був спірний з Румунією острів Зміїний, який мав значення тільки для територіальних вод, щоб потім добувати там нафту і газ. Для Росії це те ж саме. Ніхто там не живе, військового значення немає, але земля зайвою не буває. Я гадаю, що історично питання буде вирішене компромісом — з чотирьох островів два маленьких віддадуть Японії, а два великих залишаться за Росією", — вважає Пономарьов.

"Питання в тому, що Путін хоче щось виторгувати за це, він хоче мати Японію союзником проти західних санкцій", — наголосив він.

Російський опозиціонер вважає, що Японія не стане визнавати анексований Крим російським, щоб не загострювати власні територіальні суперечки з Китаєм. Але прорвати санкційну блокаду японці цілком можуть.

"Думаю, що навколо цього ведеться торгівля. Але тут все накладається на суто японський національний характер. Самураї — люди негнучкі. Домогтися від Абе (прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе – ред.) слів "компроміс" або "розмін" важко. Абе скаже — ви спочатку дайте острови, а потім будемо говорити", — зазначив Пономарьов.